Aquests són els «aliments excel·lents» d'Osona

Durant tres anys, els productes guanyadors faran d'ambaixadors de la comarca

Els representants dels productes que representaran Osona els propers tres anys.
Els representants dels productes que representaran Osona els propers tres anys. | Creacció
Osona.com
07 de desembre del 2021
A la Nit del Turisme d'Osona, que es va celebrar divendres passat a Manlleu, es van proclamar els productes guanyadors del concurs "Fet a Osona: Aliments excel·lents", que representaran l'agroalimentació de la comarca durant els propers tres anys.

Aquesta iniciativa vol posar en valor els aliments d'Osona i potenciar-la com a destinació gastronòmica. Tot plegat està promogut per Osona Turisme-Consell Comarcal d'Osona, Creacció i la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona.

A través de la votació popular, on s'han recollit un total de 6.020 vots, s'han escollit els següents productes per a cadascuna de les categories previstes.

Productes guanyadors
Categoria Embotits cuits: Botifarra d'ou de Can Codina, de Taradell.
Categories Begudes: Ratafia Bosch Reserva de Ratafia Bosch de Sant Quirze de Besora.
Categoria Formatges: Jove de Cabra de Formatges Riudavets de l'Esquirol.
Categoria Elaborats dolços de fleca i pastisseria: Pa de Pessic de Pastisseria El Bruguer de Vic.
Categoria Elaborats salats de fleca i pastisseria: Pa de 7 llavors de Mas Corcó Pagesos Forners.
Categoria Productes Vegetals: Caldo Silvestre de Sambucus de Manlleu.

La IGP Llonganissa de Vic ja estava inclosa a la tria prèviament.


La vetllada al Teatre Centre de Manlleu va acabar amb un tast de tots els productes finalistes cuinats i servits per l'equip d'en Jordi Coromina, dels restaurants l'Horta de Tavertet i el Thymus de Manlleu, i membre d'Osona Cuina.

Acompanyament de Creacció
Tots els projectes premiats rebran un acompanyament en innovació per part de Creacció per desenvolupar o millorar procediments, productes o serveis que contribueixi a enfortir i millorar el seu projecte empresarial. Igualment, s'estan estudiant diverses propostes de promoció conjunta i de comercialització que es treballaran conjuntament amb els premiats.

De fet, al gener està prevista una primera trobada amb els productors guanyadors per treballar conjuntament amb ells els propers passos a seguir: la comercialització de la cistella, el vincle amb la restauració del territori, la presència dels productes en actes institucionals, etc.
 

La cistella «Fet a Osona».


Un procés que va començar el juliol
"Fet a Osona: Aliments excel·lents" es va iniciar el passat juliol quan 50 productors osonencs es van inscriure al concurs. Van destacar la singularitat del seu producte i van aportar criteris de sostenibilitat econòmica, social i ambiental per a procedir a la seva selecció.

Segons els criteris esmentats, els millor puntuats de cada categoria, un total de 35 productes, van passar a la següent fase que va tenir lloc el passat 7 d'octubre a l'Escola d'Hostaleria d'Osona, a Tona.

Un jurat format per experts professionals del sector agroalimentarii gastronòmic en cadascuna de les categories, va fer una avaluació organolèptica que es va sumar a una avaluació efectuada per un jurat expert en innovació. Els dos productes millor puntuats van esdevenir els finalistes i van ser els que s'han donat a conèixer durant el mes en què han restat oberta la votació popular.