​El pessebre vivent d'Osona se celebrarà al matí i només durant dos dies

El 70% dels pessebres vivents federats de Catalunya recuperen l'activitat i s'adapten a la Covid

Representants de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya amb alguns dels protagonistes del de Tona.
Representants de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya amb alguns dels protagonistes del de Tona. | ACN
Osona.com
01 de desembre del 2021
Actualitzat el 13 de desembre a les 11:19h
"És un any d'innovacions, però tornem amb plena forma". La presidenta de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya, Àngels Serentill, s'ha referit així a la nova temporada, que engega aquesta setmana a Cànoves i Samalús (Vallès Oriental). La Federació agrupa 49 del centenar de pessebres vivents que es fan al país, i d'aquests, 36 recuperaran l'activitat.

Ho faran amb mesures de seguretat com la mascareta, la distància social i el gel hidroalcohòlic, però alguns han decidit aprofitar el context Covid per aplicar canvis substancials. És el cas el pessebre vivent d'Osona, de Tona, que, per primer cop en el seu mig segle d'història, es representarà al matí en lloc de fer-se de nit, i només es farà dos dies: 19 de desembre i 2 de gener.

El pessebre vivent de Tona mobilitza més de 200 persones, entre col·laboradors i protagonistes. Atreu milers de visitants i, tot i fer-se a l'aire lliure, el coronavirus dificulta mantenir el seu format tradicional –amb grups de centenars de visitants-. Per aquest motiu, l'organització ha decidit fer un canvi i, en aquesta edició, es durà a terme al matí, d'onze a una, i en només dos dies. D'aquesta manera, dins de l'horari, els visitants podran accedir al recinte, ubicat al parc del castell, a mesura que vagin arribant. Fins ara, s'havia fet entre set i vuit dies. Començaven abans de Nadal i acabaven després de Reis.

El cas del pessebre de Tona, que enguany compleix 50 anys, és un exemple de les modificacions que han hagut de fer els pessebres vivents per adaptar-se al context provocat per la Covid-19. El 70% dels pessebres federats recuperaran l'activitat i només per a un 30% ha estat impossible degut al context. "Han decidit fer un stand by per temes tècnics i de logística", ha explicat Àngels Serentill, presidenta de la Federació.

Mesures Covid
Tots els pessebres vivents aplicaran mesures de seguretat per reduir el risc de contagi. Així, es recomanarà sempre l'ús de la mascareta –encara que el pessebre es faci en recintes oberts-, la distància social, o l'ús de gel hidroalcohòlic. A banda, es recomana preveure l'assistència i reservar entrada –encara que no sigui de pagament- a través d'Internet. De fet, aquest dimecres es posen a la venda més de 30.000 entrades a Internet.

Sense pessebres vivents no hi ha Nadal
Per culpa del coronavirus, l'any passat es van suspendre pràcticament tots els pessebres vivents i, dels federats, només se'n van mantenir dos, els de Maçanet de la Selva i el de Sant Feliu de Llobregat. Ara, Serentill assegura que es torna "amb plena forma."

Segons la presidenta de la Federació, "sense pessebres vivents no hi ha Nadal" i ha subratllat la importància d'aquesta tradició, que se sol fer en enclavaments emblemàtics i singulars, i sempre amb gent voluntària.
Arxivat a