​Un estudi sobre el tractament de ferides cròniques guanya el premi Vicenç Fisas

La Fundació La Farga premia l'estudiant de Biotecnologia Júlia Piqué

Enric lópez, la secretària general, Anna Sabata, Josep Eladi Baños, Oriol Guixà i Júlia Piqué.
Enric lópez, la secretària general, Anna Sabata, Josep Eladi Baños, Oriol Guixà i Júlia Piqué. | UVic
Osona.com
30 de novembre del 2021
La Fundació La Farga ha lliurat aquest dilluns la setena edició del premi Vicenç Fisas i Comella. L'estudiant de Biotecnologia, Júlia Piqué, ha estat mereixedora del premi d'enguany pel seu treball de final de grau "Estudi pilot d'anàlisi per proteòmica de la composició del plasma ric en plaquetes de pacients amb ferides cròniques".

Al premi, dotat amb 2.000 euros, hi poden optar tots els estudiants que hagin obtingut un excel·lent en el seu treball de final de grau, sigui quina sigui la disciplina que estudiïn. Un dels requisits per guanyar-lo és que el treball reflecteixi els tres valors que promou la Fundació La Farga: coneixement aplicat al desenvolupament social, creativitat com a base per a la innovació i el progrés i consciència per la cura i la sostenibilitat de l'entorn.

Durant l'acte de lliurament, Oriol Guixà, president de La Fundació La Farga, ha destacat el nivell elevat de la majoria de treballs presentats en la convocatòria d'aquest any "la qual cosa dona més mèrit al treball premiat, que compleix amb escreix els objectius que es proposa aquest premi que porta el nom de Vicenç Fisas, en homenatge al qui va ser un empresari impulsor de la formació i la innovació".

Per la seva banda, el cap d'estudis de la Facultat de Ciències i Tecnologia, Enric López, ha posat en valor la qualitat del treballs de recerca de final de grau "ja que molts es porten a terme a dins de grups de recerca tant de la UVic com de fora, i això reverteix en la seva qualitat".

Per últim, el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, ha agraït a la Fundació La Farga la seva implicació amb la UVic-UCC, afirmant que "és un privilegi que una institució com aquesta ens faci costat des de fa tant de temps". També ha posat de manifest els esforços d'acompanyament que fa la Universitat a als seus alumnes, gràcies al Pla de suport a l'estudiantat.

Tractament de ferides cròniques
El treball la Júlia Piqué té per objectiu analitzar el perfil proteic del plasma ric en plaquetes (PRP) de pacients i mostrar la seva eficàcia en tractaments personalitzats per a ferides cròniques cutànies. Segons l'autora del treball, "els resultats d'aquest estudi serviran com a base per continuar una recerca molt més àmplia que pot portar a una teràpia més personalitzada i eficient".

Piqué ha agraït a la Fundació La Farga i a la UVic aquest premi, i ha afirmat que la recerca portada a terme li ha servit "per veure la importància de les ciències òmiques en el diagnòstic i tractament de malalties". Aquest treball s'ha portat a terme en el marc d'un projecte FIS, finançat pel Ministerio de Ciencia Innovación y Universidades que porta per títol "Estudio observacional: relación entre la composición y la funcionalidad in vitro del plasma rico en plaquetas autólogo y la evolución de heridas crónicas tratadas con esta terapia", la investigadora principal del qual és Marta Otero.
Arxivat a