Nova iniciativa de La Plana i Areté per reutilitzar objectes i afavorir la reinserció laboral en salut mental

El projecte funcionarà als municipis de la Mancomunitat La Plana tot i que a la llarga es vol estendre a tota la comarca

Areté Reutilitza vol implantar un nou servei de recollida a domicili
Areté Reutilitza vol implantar un nou servei de recollida a domicili | Adrià Costa
Redacció
25 de novembre del 2021
Actualitzat a les 15:36h
Donar una segona vida als objectes voluminosos que la podrien tenir a base de la reutilització o del reciclatge, impedint així que ocupin un espai als abocadors. I que aquesta feina la facin persones amb problemes de salut mental o addiccions. Aquest és el cercle virtuós d'economia circular que es proposa l'experiència pilot de la Mancomunitat La Plana i la Fundació Areté, i que compta amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya.

La iniciativa ha estat presentada aquest migdia a les instal·lacions de la Mancomunitat, a Malla, a càrrec del seu president, Ferran Teixidó, acompanyat del director de l'Agència de Residus, Isaac Peraire;Pere Medina, president del Patronat de la Fundació Areté, i Mercè Generó, gerent de la Fundació Areté.

El servei de recollida directa a domicili -previ avís per telèfon o via digital- serà la base del nou servei "Areté Reutilitza". Començarà per abastar els 12 municipis que formen part de la Mancomunitat, amb la vocació d'arribar a tota la comarca. Tots els mobles i objectes de la llar de dimensions voluminoses , quan arribin a la deixalleria de la Mancomunitat, seran traslladats a un magatzem de nova adequació, on Areté els recollirà i valorarà si poden ser posats a la venda o necessiten un reciclatge.

Ferran Teixidó, Isaac Peraire, Mercè Generó i Pere Medina a la presentació del projecte Areté Reutilitza. Foto: Adrià Costa

"Hem d'emprendre camins disruptius i transformadors", ha assenyalatIsaac Peraire, que ha destacat que en aquest aspecte la Mancomunitat La Plana i Areté tornen a estar a l'avantguarda  perquè no esperen que una llei els obligui a res, sinó que es posen en marxa per iniciativa pròpia". El director de l'Agència de Residus ha volgut reconèixer "la incansable tasca de Mercè Generó, al davant, com sempre, i que per molt temps sigui així".

Peraire ha sentenciat que "el millor residu és el que no existeix", i ha anunciat que la nova llei que hi ha en preparació atendrà el tema de la reutilització dels objectes voluminosos "que si van als abocadors, ocupen espai i n'escurcen la vida útil". Enfront l'etapa de compres nadalenques que s'acosta, ha cridat a fer un "consum responsable, pensant sempre en el residu que podem generar". Finalment, ha vaticinat que el servei "Areté Reutilitza" serà "una prova i un mirall, perquè segur que anirà bé".

Més que una empresa de treball especial
Mercè Generó ha posat de relleu el paper que les persones amb problemes de salut mental i addicions que treballen amb Areté seran les protagonistes del treballs de classificació i reutilització. "Però nosaltres no aspirem a ser només una empresa de treball especial -ha alertat- sinó un servei que prepari aquestes persones per projectar-les cap al treball en empreses ordinàries. No busquem tenir molta gent treballant, sinó a reinserir-la al món laboral". També ha recordat que la cooperació entre les dues institucions no és nova, sinó que porta anys funcionant amb resultats positius, i que el nou servei"Areté Reutilitza" serà un pas més en aquesta tasca.

El telèfon de contacte és el 621230714, al qual es podran oferir des de mobles fins bicicletes, tot passant per llibres, joguines i  parament de la llar. El servei anirà a fer la recollida a domicili dels objectes als municipis d'Aiguafreda, Balenyà, el Brull, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Viladrau, Sant Martí de Centelles, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Tona, Taradell i l'EMD Sant Miquel de Balenyà.
 

Ferran Teixidó, Isaac Peraire, Mercè Generó i Pere Medina a la presentació del projecte Areté Reutilitza. Foto: Adrià Costa