Comença el judici per l'ocupació de la Torre Malla de Prats de Lluçanès

L'espai, antiga oficina del BBVA tancada des de fa més de cinc anys, acull l'Ateneu Popular del Lluçanès

Celebració del segon aniversari de l'Ateneu Popular del Lluçanès
Celebració del segon aniversari de l'Ateneu Popular del Lluçanès | APL
Osona.com
25 de novembre del 2021
Actualitzat el 26 de novembre a les 9:17h
Un jove, veï del Lluçanès, ha declarat aquest dimarts 24 de novembre a la Sala 3 dels jutjats de Vic per un suposat delicte d'usurpació. El procés va començar arran de la denúncia presentada pel BBVA després que un grup de persones de la comarca ocupessin la Torre Malla, de Prats de Lluçanès, antiga oficina d'aquesta entitat bancària, tancada des de fa més de cinc anys. 

Quan es va ocupar l'espai, els Mossos d'Esquadra s'hi van traslladar i van voler fer fora els ocupants, però van desistir perquè eren molts. Finalment, van identificar el jove que ara està acusat i van marxar.

Des de llavors, l'edifici acull l'Ateneu Popular del Lluçanès. Des de l'entitat expliquen que “no només ens volen fer fora de l’espai sinó que pretenen aturar les activitats que s’hi fan i posar pals a les rodes a l’organització política del territori".

El judici s'ha celebrat en una sala buida, ja que la jutgessa ha decidit que no volia gent a dins la sala, excepte el noi, el seu advocat i l'acusació del BBVA. Un fet inusual, ja que per llei els judicis són públics i l'aforament de la sala és de fins a 12 persones, tot i les mesures Covid.
 

La Torre Malla Foto: APL


La jutgessa no entenia el català i, com explica Toni Iborra, advocat de la defensa, aquest fet podria suposar una situació d'indefensió pel jove del Lluçanès, que ha decidit declarar en català. A partir d'aquest moment, i malgrat algunes incidències processals, el judici s'ha celebrat amb normalitat. Iborra explica que "el judici ha anat bé, la Fiscalia ha demanat l'absolució i confiem que sigui així ".

L'Ateneu i la Torre Malla
L’Ateneu Popular del Lluçanès va néixer fa tot just dos anys, quan un grup de persones del Lluçanès va decidir "alliberar" aquest espai que portava buit uns anys, des que el BBVA va tancar l’oficina.

L’Ateneu el conformen diverses persones i col·lectius com el col·lectiu feminista La Fetillera, la XELLA (Xarxa d’Economia del Lluçanès Autogestionada), el SEPC-Lluçanès (Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans) de l’institut, el grup de glosa i el Puig dels Eixuts. A més, al llarg d’aquest temps s’hi han realitzat nombroses activitats, cursos i tallers.

La Torre Malla és un edifici modernista històric de Prats de Lluçanès, que el 1936 va ser alliberat pel Comitè Antifeixista amb l’objectiu de posar-lo al servei del poble. Com afegeixen les membres de l'Ateneu “ocupar-lo ha estat un acte de memòria, justícia i reparació històrica”.
Arxivat a