La indústria de la Catalunya Central cau un 11,8% durant el 2020

L'Anuari Econòmic Comarcal 2021 del BBVA destaca que aquesta forta davallada trenca la tendència de recuperació encetada la segona meitat del 2013

La indústria ha sofert una important caiguda a la Catalunya Central
La indústria ha sofert una important caiguda a la Catalunya Central | Esther Romagosa
Redacció
25 de novembre del 2021
L'Anuari Econòmic Comarcal 2021 del BBVA, que estima i analitza la distribució territorial del creixement català, destaca una davallada del Valor Afegit Brut (VAB) el 2020 a Catalunya del -11,3%, lluny del 2,1% assolit el 2019. Aquesta forta contracció, trenca la tendència de recuperació encetada la segona meitat del 2013 i consolidada entre 2014. 

L'anuari, presentat aquest dimarts pel catedràtic emèrit de la UAB i director de l'estudi, Josep Oliver, i el director de Zona de BBVA a la Catalunya Central, Robert Figuera, conclou que, en el decurs del 2020, la davallada del VAB a Catalunya reflecteix descensos destacats en tots els components de la demanda i les principals branques de l'oferta. En particular, pel que fa a les comarques centrals, la forta contracció del sector industrial (-11,8%) i la caiguda dels serveis (-10,6%), es tradueixen en un VAB agregat a la zona del -11%. 

Des de la dinàmica sectorial a Catalunya, el 2020 mostra contracció en tots els àmbits. El VAB terciari es va reduir d'un -11,7%, afectat principalment per la forta contracció dels serveis personals (-18,8%). L'industrial va davallar d'un -9,0%, amb caigudes a gairebé totes les branques. La construcció es va reduir d'un -15,4%. Finalment, el primari també va mostrar una evolució negativa (-2,6%) per un important descens en la branca agrícola, mentre la ramaderia es va mantenir. 

Territorialment, els resultats del 2020 destaquen a les Terres de l'Ebre com la zona de menor caiguda del país (-8,7%), recollint la menor caiguda industrial i de serveis. A les Terres de l'Ebre segueix el Pla de Lleida (-9,9%), on tot i la caiguda dels serveis per sobre la mitjana catalana, la indústria ha mostrat un retrocés més contingut. A continuació, i en línia amb la mitjana catalana, apareixen les comarques centrals (-11,0%) i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (-11,1%), amb un terciari que recula lleument per sota la mitjana de Catalunya. Amb reduccions superiors, segueixen el Camp de Tarragona (-12,6%), l'Eix Gironí (-13,0%) i les comarques de Muntanya (-13,4%). 

La caiguda del VAB el 2020 a les comarques centrals, a l'entorn del conjunt de Catalunya
La crisi de la Covid-19 a les comarques centrals va tenir efectes notables no solament sobre els serveis, sinó també sobre el teixit industrial. D'aquesta manera, el VAB agregat va caure d'un -11%, entorn del -11,3% mig català. Atès el pes de la indústria en el VAB d'aquestes comarques, la seva caiguda (-11,8%) va tenir particular importància, tot i que el to general el va definir la contracció del VAB dels serveis (-10,6%). A aquestes pèrdues cal sumar-hi les de la construcció (-14,9%), mentre el primari cresqué molt lleument (0,5%). 

Els resultats dels serveis foren la combinació de caigudes elevades en els serveis privats (-14,4%) i augments en el VAB dels col·lectius (3,5%). Les pèrdues dels primers s'expliquen, en particular, per les d'aquelles branques més directament afectades per la Covid-19 i per les mesures adoptades per contenir la seva expansió: els serveis personals. Per aquest conjunt de branques, la caiguda del VAB superà llargament la mitjana, contraient-se d'un molt elevat -17,1%; a aquests sectors cal sumar-hi la davallada de la resta del terciari privat (del -8,5%). 

La forta pèrdua del VAB industrial a les Comarques Centrals (del -11,8%) expressa la de les produccions manufactureres (-12,2%), a les que també s'hi van sumar les d'energia, residus, aigua i gas (-7,8%). A les manufactures, totes les principals branques varen presentar retrocessos en VAB; en particular, destaquen pel seu pes en la generació de l'activitat manufacturera les indústries alimentàries (més del 23% del VAB industrial), que caigueren per sobre del -7%. 

La caiguda del VAB de la construcció expressà la forta davallada de l'edificació residencial (-13,2%), amb un total de 586 habitatges iniciats, un pèl per sobre els 538 del 2019. Del seu costat, les transaccions d'habitatge lliure a Manresa es van reduir d'un -32,5% i a Igualada d'un -21,2%. També varen reflectir la duresa de la situació les reduccions d'obra pública, preparació de terrenys i instal·lacions i acabats. 

Finalment, el moderat avenç del primari a les comarques centrals el 2020 recollí l'augment de l'agricultura (d'un 1,1%), empentada pels cereals (avenç del 28,5%), tot i la davallada de les plantes farratgeres (-0,4%); del seu costat, la ramaderia mostrà un lleu increment d'un 0,5%, per l'evolució del porquí (2,6%), boví (-12,9%) i aviram (3,2%). 
 

Anuari Econòmic Comarcal de BBVA 2021 by La muntanya russa on Scribd