Fauna

​L'oreneta de ribera fa el niu per primer cop en una planta d'àrids a les Masies de Voltregà

És el primer cas que es detecta a les comarques de Barcelona i Girona

per Osona.com, Vic, Catalunya | 25 de novembre de 2021 a les 08:55 |
Una oreneta de ribera a la planta d'àrids de les Masies de Voltregà. | Gremi d'Àrids
L'oreneta de ribera (Riparia riparia) ha nidificat per primer cop en una planta d'àrids a Osona. En concret, el grup d'Anellament de Calldetenes-Osona i el Grup de Naturalistes d'Osona ha fet seguiment d'una colònia d'aus d'aquesta espècie que s'ha localitzat a la planta d'extracció de l'empresa Àrids Manlleu, a Les Masies de Voltregà.


En total, s'han comptabilitzat uns sis nius en una pila de material sorrenc d'aquesta explotació. Tot i que alguns nius han fracassat per l'ocupació del pardal comú, al final s'ha comprovat que hi ha dos nius actius i que almenys tres polls han volat d'un dels nius. Aquesta és la primera nidificació de la que es té coneixement al conjunt de les comarques de Barcelona i Girona.

Segons informen des del Gremi d'Àrids en un comunicat, l'espècie "està en disminució al Mediterrani i en les darreres dècades la població catalana ha quedat limitada a la conca de l'Ebre i la major part de la seva població s'ha localitzat en explotacions d'àrids que s'han convertit en un espai clau per a la seva preservació". L'oreneta de ribera nidifica als marges sorrencs, fent túnels que excava fins a uns 60 centímetres de fondària i ubicant el niu en una petita cambra al final del túnel.


Des del Gremi informen que el sector fa anys que impulsa programes de preservació d'espècies que habiten en les explotacions. En el cas de l'oreneta de ribera, el Gremi d'Àrids, Formigons i Prefabricats de Lleida va impulsar el 2020 la construcció d'una colònia artificial d'orenetes de ribera a l'estany d'Ivars i Vila-sana (Pla d'Urgell).

L'oreneta de ribera és molt abundant a l'Estany durant els períodes migratoris, però escasseja més durant el període reproductor per manca d'indrets adequats per a la cria. A escala estatal, aquesta campanya està coordinada per la Federació d'Àrids (FdA) en el programa

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació