Centelles preveu tornar a celebrar la Festa del Pi amb un protocol actualitzat arran de l'explosió del 2019

Es mantindran les salves de matí i vespre i els participants hauran de signar una declaració de responsabilitat

Els bous tirant del pi, el 2019, abans de l'explosió
Els bous tirant del pi, el 2019, abans de l'explosió | Toni Carrasco
Osona.com
23 de novembre del 2021
L'Ajuntament de Centelles i l'Associació de Galejadors treballen en un protocol actualitzat per la Festa del Pi, que se celebra cada 30 de desembre. La pandèmia va impedir que es fes l'any passat i el 2019 es va suspendre després de l'explosió de pólvora al campanar. Hi va haver nou ferits, la majoria greus. En un comunicat, el consistori remarca que confien poder-la celebrar de nou si les condicions sanitàries ho permeten. Entre les mesures, hi ha la signatura d'una declaració de responsabilitat per part dels participants i disposar d'una cantimplora amb la pólvora que compleixi la normativa vigent. També s'estableix la forma en què els participants podran accedir al campanar per fer les galejades (salves) del matí i vespre.

Aquesta activitat està regulada per la normativa ITC26 que vetlla pel compliment de les mesures de seguretat. Els participants, tant si duen arma com si no, aquest any hauran de signar una declaració de responsabilitat on es reconeix que ho fan lliurament i que són coneixedors dels riscos que comporta participar en una festa amb armes i pólvora negra.

Un dels membres de la junta de l'Associació de Galejadors, Jordi Font, ha explicat a l'ACN que s'ha decidit que només pugin 16 galejadors a dalt del campanar. A més, per evitar accidents com el del 2019, els participants pujaran sense cantimplores, ja que, segons Font, "la cantimplora és una acumulació de pólvora que pot causar problemes". D'aquesta manera, els galejadors es trobaran les càrregues de pólvora a dalt del campanar amb un màxim de 18 grams per a cadascun dels participants. Així, hi haurà uns 288 grams de pólvora en total.

Tot i que per l'Associació de Galejadors el nombre de persones que hi hagi a dalt del campanar no és cap problema, sí que creuen que amb les 16 persones que s'ha decidit que hi hagi al mateix temps a dalt es podran garantir distàncies de seguretat. El dia de l'accident del 2019 hi havia 18 persones.

Sobre la investigació de les causes de l'accident, Font ha explicat que la jutgessa de Vic que porta el cas ja l'ha arxivat dues vegades. Tot i això, hi ha pendent de resoldre un últim recurs. "És un accident inherent al fet d'anar amb armes de foc i pólvora. Va ser totalment fortuït, no hi havia ànim de fer mal a ningú", ha conclòs.
Arxivat a