​«After Antarctica» guanya el Festival de Cinema de Muntanya de Torelló

"The Icefall Doctor" s'endú la Flor de Neu de Plata pel seu retrat a la comunitat xerpa afectada pel turisme de masses

Un fotograma del film «After Antarctica», guanyadora del gran premi Flor de Neu d'Or al Festival de Cinema de Muntanya de Torelló
Un fotograma del film «After Antarctica», guanyadora del gran premi Flor de Neu d'Or al Festival de Cinema de Muntanya de Torelló | TMF
Osona.com
22 de novembre del 2021
Actualitzat a les 14:20h
After Antarctica és la gran guanyadora del 39è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló. La pel·lícula dirigida per la realitzadora nord-americana Tasha Van Zandt s'ha endut el Gran Premi Vila de Torelló i Flor de Neu d'Or, en la gala de cloenda que es va celebrar aquest dissabte al teatre Cirvianum. El jurat ha premiat el llargmetratge de Van Zandt pel seu "poder cinematogràfic" a través d'un muntatge excepcional d'imatges del present i passat (1989) del retorn al gel de Will Steger. D'altra banda, The Icefall Doctor, dirigida pel també estatunidenc Sean Burch, s'ha emportat el Premi BBVA i Flor de Neu de Plata pel seu retrat a la comunitat xerpa i a la desigualtat creixent que provoca el turisme de masses a 8.000 metres.

El jurat ha tingut en compte de quina manera es reflecteix la importància dels portadors, unes persones amb pocs recursos que es juguen la vida perquè uns pocs privilegiats puguin coronar el sostre de la Terra amb totes les facilitats.

El Premi Quadpack Foundation i Flor de Neu de Plata al millor film de cultura de muntanya és per a Holy Bread. Aquesta producció iraniana dirigida per Rahim Zabihi mostra la dura realitat dels Kulbars kurds, homes quasi esclavitzats que transporten mercaderies de contraban a la frontera de l'Iran. El jurat ha valorat, també, la fotografia d'una pel·lícula que retrata la duresa física, les desigualtats socials i les tensions polítiques d'aquest territori de muntanya.

Millor guió per a Contagion, de l'iranià Gholipour Dashtaki
Antarctica, mon rêve de l’extrême sud, dels francesos Pierre Petit, Yvan Estienne i Laurent Cistac, ha guanyat el Premi Grandvalira i Flor de Neu de Plata al millor film d'esports de muntanya. La pel·lícula narra l'últim somni d'Yvan per arribar al continent glaçat i culminar, així, la seva carrera com a guia. El jurat destaca la manera com el film capta l'essència dels esports de muntanya i el grau de dificultat per filmar-los.

El Premi Boreal i Flor de Neu de Plata al millor guió se l'ha endut Contagion, de Gholipour Dashtaki. El realitzador iranià retrata "una molt bona història en un paratge inhòspit en plena pandèmia" a ulls del jurat. La tribu nòmada dels Bakhtiar ja va protagonitzar la pel·lícula guanyadora de la darrera edició del Festival, Iran – Teaching among the nomads.
 

El director italià, Nicolò Bongiorno, recollint el premi per la pel·lícula «Songs of the water spirits». Foto: TMF.


D'altra banda, el muntatge Songs of the water spirits, de l'italià Nicolò Bongiorno, ha guanyat el Premi F.E.E.C. (Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya) i Flor de Neu de Plata a la millor fotografia.

El jurat ha volgut fer una menció especial a la pel·lícula Icemeltland Park, de la realitzadora britànica Liliana Colombo, per denunciar les conseqüències del canvi climàtic a través del sentit de l'humor.

El Premi Mountain Wilderness al film que millor ressalta la defensa dels espais naturals és per a la producció catalana El no a l'ós, de Vanesa Freixa i Pepe Camps. Per últim, la millor pel·lícula de la secció +Xtrem d'esports de muntanya ha tornat a ser per votació popular. El públic ha atorgat el Premi Cervesa del Montseny i Flor de Neu de Plata a Mount Logan, una expedició al cim més alt d'Amèrica del Nord dirigit pels realitzadors francesos Alex Marcheseau i Jean Rémy Ceron.

Un abonament per veure les premiades fins al 28 de novembre
La pel·lícula guanyadora del Gran Premi Vila de Torelló – Flor de Neu d'Or de la 39a edició, After Antarctica, s'ha projectat al llarg del cap de setmana al teatre Cirvianum i al cinema El Casal. 

D'altra banda, s'ha posat a la venda un abonament especial per veure les nou pel·lícules premiades a través de la plataforma en línia del festival, online.torellomountainfilm.cat. Estarà disponible fins al diumenge 28 de novembre.
Arxivat a