Un estudi revela que un 81% d'homes i un 75% de dones ha patit violència interpersonal dins de l'esport quan era infant

El treball, d'escala internacional, ha estat coordinat per dues investigadores de la UVic

Montse Martín i Jordi Collet, en la presentació dels resultats del projecte CASES
Montse Martín i Jordi Collet, en la presentació dels resultats del projecte CASES | UVic-UCC
Osona.com
21 de novembre del 2021
La violència contra infants i adolescents en el món de l'esport afecta més nens que nenes. En concret, a l'Estat, el 81% dels homes declara haver patit almenys una experiència de qualsevol tipus de violència interpersonal, mentre que, en el cas de les dones, el 75%, tres de cada quatre.

Així ho demostra un estudi coordinat per la investigadora Montse Martin amb la col·laboració d'Eva Cirera, totes dues del grup de recerca GREAF, de la UVic-UCC. En concret, el 72% dels homes i el 66% de les dones ha patit violència psicològica; el 50% dels homes i el 36% de les dones ha viscut violència física; i el 41% dels homes i el 27% de les dones ha tingut com a mínim una experiència de negligència a l'esport abans del 18 anys.

Pel que fa a la violència sexual sense contacte, un 39% dels homes i un 33% de dones declaren haver-ne patit mentre que un 26% dels homes i un 14% de dones manifesten haver viscut com a mínim una experiència de violència sexual per contacte dins de l'esport abans dels 18 anys.

Aquestes són algunes de les dades que es desprenen de l'enquesta que es va fer a més de 10.000 persones de sis països europeus (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, Regne Unit i Romania) en el marc del projecte europeu Child Abuse in Sport-European Statistics (CASES). Aquest projecte té per objectiu donar suport als esforços estratègics que s'estan fent per prevenir l'abús, l'explotació i la violència infantil a l'esport; i desenvolupar recursos per al sector de l'esport que ajudin a les organitzacions esportives a vetllar pel benestar dels nens, nenes i adolescents.

El projecte CASES ha estat liderat a l'Estat per les investigadores Montse Martín i Eva Cirera, del grup de recerca GREAF de la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). El projecte l'ha dirigit l'Edge Hill University i també hi ha participat Bergische Universität Wuppertal, Universitäts Klinikum ULM, University of Antwerp i Universität Wien.

La recerca del projecte CASES ha respost la pregunta "Quina és la prevalença de la violència interpersonal contra els infants actius en l'esport organitzat, dins i fora de l'esport?". Per això es van recopilar proves científicament sòlides sobre l'escala i les dinàmiques de la violència interpersonal contra menors en l'esport (IVAC). A l'Estat, 1.472 persones van contestar el qüestionari, de les quals la meitat eren dones i l'altra meitat, homes. Totes les persones enquestades tenien entre 18 i 30 anys i se'ls va preguntar sobre les seves experiències a l'esport organitzat (fora del currículum escolar) abans de complir 18 anys.

Una de les conclusions que ha posat de relleu aquest estudi és que la prevalença de la violència interpersonal contra els infants és més baixa per als enquestats que practiquen esport a nivell recreatiu (68%) i més alta per als que competeixen a nivell internacional (84%). A l'Estat, el percentatge és més alt que a Europa ja que a nivell recreatiu suposa el 70% i a nivell internacional, el 91%.

Per part de coneguts i als clubs
Un altre resultat significatiu de l'estudi CASES és que la violència interpersonal en infants i adolescents és perpetrada tant per adults (freqüentment per l'entrenador o l'instructor) com per iguals (per exemple, companys i membres de l'equip o del club). Els autors de la violència interpersonal solen ser coneguts de l'infant o jove que la pateix.

La majoria dels enquestats que van patir violència interpersonal dins de l'esport no van revelar la seva experiència més greu i la revelació a algú dins de l'esport va ser poc freqüent (6% dels participants).

Un problema més enllà de l'esport
Malgrat els resultats presentats fins ara, l'experiència general amb l'esport dels adults que van practicar-ne durant la seva joventut és molt positiva. El 82% dels enquestats va qualificar l'experiència general com a bona o molt bona (41% respectivament).

El projecte CASES també revela que la prevalença de la violència interpersonal dins de l'esport (78%) és lleugerament inferior a la de fora de l'esport (84%), fet que demostra que "la violència contra els infants i joves és un problema generalitzat a les nostres societats que afecta tant l'esport com altres àmbits de la societat". De fet, la prevalença d'aquesta violència dins i fora de l'esport és molt similar en tots els contextos dels sis països europeus participants, tot i que el nivell de prevalença a l'Estat es troba dins de les mitjanes més altes europees.
Arxivat a