1 de 10
Premsa

​Quaranta anys de premsa comarcal i de defensa de la llengua

El temple Romà de Vic acull l'acte de commemoració dels 40 anys de l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal

L'ACPC celebra els 40 anys a Vic | Adrià Costa
per Carles Fiter, Vic, Catalunya | 19 de novembre de 2021 a les 09:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El 1982, Vic va acollir l'assemblea constituent de l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC), que un any abans va celebrar el seu primer congrés a Canyamars. Quaranta anys després, aquest dijous, l'entitat va tornar a Vic per celebrar l'aniversari amb un acte al temple Romà. Durant els parlaments, l'alcaldessa Anna Erra va remarcar la importància de la premsa comarcal per a la "defensa aferrissada de la llengua catalana" i el seu compromís amb la proximitat, molt lligada a un "sentiment de pertinença".

En aquest mateix sentit es va pronunciar el president de l'associació, Francesc Fàbregas, remarcant "la gran tasca" que fa la premsa comarcal amb la llengua. A més, va destacar que "som molt grans i el país ens necessita". Tant Erra com Fàbregas van posar en valor el paper de la premsa comarcal durant la pandèmia de la Covid, que ha continuat "al peu del canó".


Per la seva banda, Miquel Macià, director de NacióDigital, que conduïa l'acte, va destacar que "la premsa comarcal és una escola de democràcia, cultura, formació i de civisme".

FOTOS L'ACPC celebra els 40 anys a Vic


El mirall de la premsa comarcal


El professor de Periodisme de la UVic-UCC Jordi Serrat va pronunciar la conferència "Premsa i territori: el nervi i el pols de la gent", on va destacar la importància de la premsa del territori per la llengua i identitats catalanes.


Serrat va explicar que un mitjà ha de saber combinar les tres "is": informació, identitat i identificació. A més de la informació, "un diari necessita una ànima, una identitat i un ideari" i que "hi hagi una identificació per part del lector". "Han de ser un mirall de la gent", afegia. Quan un diari comarcal sap fer tot això, segons Serrat, "és partícip dels valors de la comunitat i es converteix en un agent de civisme.

El llibre i dos homenatjats


Al temple Romà també es va presentar el llibre Premsa Comarcal: La memòria de la vida quotidiana de Catalunya. Tal com explicava el seu autor l'historiador Lluís Costa, va voler "gratar el passat" per fer un repàs dels 40 anys d'aquesta entitat. Costa va subratllar "el pes de la premsa local i comarcal" al país, ara i abans.
 

Josep Maria Montaner i Dolors Altarriba, homenatjats. Foto: Adrià Costa


Durant l'acte també es van lliurar uns reconeixements a la trajectòria del fotoperiodista Josep Maria Montaner, de NacióDigital, i la periodista Dolors Altarriba.

Entre la trentena de persones del públic, també hi havia altres presidents de l'associació com Josep Masoliver o Josep Maria Rierola, així com altres autoritats de la comarca. L'acte va cloure amb l'actuació musical de la cantautora Meritxell Gené. Aquest va ser el segon acte per celebrar l'efemèride. Se'n faran dotze arreu del territori.
També hauries de llegir
Fa 62 setmanes

L'ACPC celebra els 40 anys a Vic

Participació