Més de 145 anys de tortades a la pastisseria Cors de Tona

L'establiment regentat per quatre generacions de la família Cors acaba de rebre un dels premis als Establiments Comercials Centenaris de Catalunya

18 de novembre del 2021
Actualitzat a les 16:43h
Ramon Cors, Maria Cors i Maite Cors, dues de les quatre generacions de la pastisseria Cors de Tona.
Ramon Cors, Maria Cors i Maite Cors, dues de les quatre generacions de la pastisseria Cors de Tona. | Josep M. Montaner
Aquesta setmana, la Generalitat ha atorgat els Premis Nacionals als Establiments Comercials Centenaris de Catalunya. Entre els premiats, hi ha la pastisseria Cors de Tona pels seus 145 anys. Tot i que se'ls ha guardonat per aquesta xifra, la pastisseria va arrencar abans, però llavors la informació d'altes d'establiments no es conservava tan bé com ara.

La família Cors ha rebut el guardó amb alegria i amb l'esperança de continuar amb el negoci molts anys més, malgrat les dificultats. Tot i que va recollir el premi l'actual propietària Maite Cors, subratlla que "el mèrit el tenen sobretot els que van venir a darrere".

L'especialitat d'aquesta pastisseria, que treballa amb forn de llenya, són "les tortades de tota la vida", explica la propietària. "Aquest pa de pessic esponjós agrada tant a gent que són llaminers com els que no ho són", afegeix.

Quatre generacions
El negoci van iniciar-lo els seus besavis Joan Cors i Mercè Serra, al voltant del 1886, que van reconvertir una botiga de comestibles en una de pastisseria amb colmado. Ell feia de pastisser des del 1874 i va introduir aquest ofici a l'establiment. La seva especialitat ja eren les tortades.

Va seguir aquest negoci el fill petit del matrimoni Anton Cors. Juntament amb la seva dona Maria Teresa Serra van fer famoses les seves tortades, sobretot entre els estiuejants que anaven a Tona per les seves aigües medicinals i balnearis.

Al pas del temps, els tres fills d'aquest matrimoni -Ramon, Joan i Maria- van continuar el negoci familiar fins fa ben poc. Actualment està regentat per Maite Cors, que des de ben jove ha treballat amb el seu pare (Ramon) a l'obrador. De fet, va formar-se al Gremi de Pastisseria de Barcelona per seguir amb la tradició familiar i les seves tortades.

L'objectiu d'aquests guardons honorífics és distingir els establiments comercials i mercats municipals en actiu que al llarg de més de cent anys. Enguany s'ha celebrat la 21a edició, corresponent a 2020, conjuntament amb la 20a edició, de 2019, que no es va poder convocar a causa de la Covid-19. En total s'han atorgat 33 distincions.

Arxivat a