​El «porc rock» enèrgic de Dan Peralbo guanya el Sona9

La formació de Torelló podrà gravar i editar digitalment un EP de quatre canóns i tocarà al Mercat de Música Viva de Vic

El grup Dan Peralbo amb el premi guanyador del Sona9.
El grup Dan Peralbo amb el premi guanyador del Sona9. | ACN
Osona.com
18 de novembre del 2021
Dan Peralbo s'ha imposat com a banda guanyadora de la 21a edició del concurs Sona9. La formació de Torelló ha triomfat amb una proposta enèrgica basada en el "porc rock", com defineixen ells mateixos. La final celebrada aquest dimecres al vespre a la Sala Salamandra de l'Hospitalet de Llobregat ha premiat amb la segona posició a Microhomes, que ha rebut el guardó Joventut, mentre que Crisbru ha quedat en tercer lloc i s'ha endut el premi Èxit.

La final del Sona9 ha recuperat enguany el públic a la sala després d'un 2020 en què la pandèmia va obligar a celebrar la cita telemàticament -només hi van assistir els grups-. Aquest cop, la deliberació del concurs ha reunit 300 espectadors, que han hagut de presentar el passaport Covid.

Pel que fa al premi Verkami de votació popular, ha estat lliurat a La Fera, tal com ja havia anunciat la direcció del concurs. La banda hospitalenca de reggae i ska va ser la més aclamada pel públic aquest estiu a través de la votació online on competien els 18 primers classificats del concurs. El grup ha rebut 1.000 euros en material musical i un descompte del 100% en els serveis d'assessoria i comunicació de la plataforma Verkami.

Les quatre bandes guanyadores han seduït un jurat que durant els últims mesos ha hagut de valorar un total de 146 propostes de formacions de parla catalana, en un nou rècord de participació després dels 139 aspirants reunits a la darrera edició. Un any més, el concurs ha estat impulsat per Enderrock, Catalunya Ràdio – iCat, TV3 i la Generalitat de Catalunya. Aquest cop, el conjunt dels premis entregats té un valor de prop de 50.000 euros.

Dan Peralbo, "pletòrics"
Com a triomfadors del concurs i millors artistes novells dels territoris de parla catalana, Dan Peralbo podrà gravar i editar digitalment un EP de quatre cançons, un videoclip coordinat per Televisió de Catalunya i podrà signar un contracte discogràfic. El primer premi també inclou una campanya de publicitat i una gira promocional i remunerada a diversos festivals de música, com l'Acústica de Figueres, el Mercat de Música Viva de Vic, la Mercè de Barcelona i les Festes de Santa Tecla de Tarragona.

Instants abans de començar la final, Dan Peralbo ha assegurat que era "molt important" arribar a situar-se entre les tres bandes candidates a guanyar el concurs, en una fita que els feia estar "pletòrics". El mateix Peralbo ha destacat que el Sona9 ha estat durant més de dues dècades un "gran trampolí" per a nombroses bandes catalanes, tot desitjant que també els catapulti a ells cap a la fama a través d'una proposta que defineixen com a "porc rock osonenc".

Amb el triomf d'aquesta nit, Dan Peralbo agafa el relleu de Reïna, guanyadors del Sona9 2020, que aquest dimecres els han entregat el premi. La llista de triomfadors del concurs inclou nombrosos noms que mica en mica s'han fet grans en el panorama musical català. En clau osonenca, l'han guanyat els Est Oest (2015), Nyandú (2011) i La Iaia (2010). Bandes àmpliament reconegudes com Manel o Els Amics de les Arts també van ser finalistes del Sona 9 en edicions anteriors.

Microhomes i Crisbru, segons i tercers classificats
Pel que fa a Microhomes, guardonats amb el premi Joventut – Cases de la Música, podran enregistrar i editar en format digital un senzill amb dues cançons, alhora que també se'ls ofereix gravar un videoclip coordinat per Televisió de Catalunya i una beca d'ajudes a la producció artística. Finalment, el grup barceloní d'indie pop també té garantida una gira de concerts promocionals remunerats i una campanya de promoció.

Al seu torn, el premi Èxit atorgat a Crisbru suposa l'entrega a la banda de material musical valorat en 1.500 euros, alhora que li garanteix una gira de concerts promocionals i remunerats, i també una campanya de promoció als mitjans organitzadors del Sona 9. 
Arxivat a