Oriol Picas assegura continuïtat al Museu Episcopal de Vic

Josep Maria Riba tanca una etapa de 17 anys "content" i també "satisfet" d'haver acabat el pla estratègic

Oriol Picas assumeix la direcció del Museu Episcopal de Vic i agafa el relleu a Josep M. Riba
Oriol Picas assumeix la direcció del Museu Episcopal de Vic i agafa el relleu a Josep M. Riba | Adrià Costa
11 de novembre del 2021
Actualitzat el 12 de novembre a les 11:49h
Dia important al Museu Episcopal de Vic (MEV). Josep Maria Riba i Oriol Picas han escenificat el canvi al capdavant d'aquest equipament aquest dijous en una roda de premsa. Riba plega després de disset anys com a director. El febrer d'enguany, va ser nomenat vicari general de la diòcesi de Vic, és a dir, la mà dreta del Bisbe de Vic, Romà Casanova.

Riba ha confessat que ja tenia pensat acabar el seu mandat el setembre de 2022, però amb la proposta del bisbe, era "incompatible" una cosa i l'altra. "No podia ser on havia de ser", ha dit. Després de Pasqua, es va posar en marxar la maquinària per escollir el seu substitut. El director sortint ha explicat que va haver-hi gairebé una dotzena de propostes i el nom d'Oriol Picas, no va sortir fins "l'últim moment". La proposta va ser tota una sorpresa per a Picas que va acabar dient un "sí" a l'agost.

"Va ser un nom coincident" per a totes les parts que intervenen en la decisió de qui ha de dirigir el museu. És a dir, el Bisbat de Vic, l'Ajuntament de Vic i la Direcció General de Museus, així com el Departament de Cultura. Aquest dimarts la junta va escollir-lo per unanimitat.

Des del director Jaume Espona no hi havia hagut cap director seglar. És la primera vegada en 130 anys. "Tornem als orígens", ha dit Riba, destacant que tot ha canviat: "Les estructures han de canviar i han de funcionar d'una altra manera". "I l'església ha de buscar els millors professionals per explicar allò que li és propi", ha conclòs.

Riba ha fet un repàs molt breu de la seva etapa al capdavant del museu, en què ha destacat l'aposta per "la línia medieval", les relacions amb altres museus i entitats, la línia científica, l'obertura cap a Europa o la presència als mitjans. "Estic molt content d'on he arribat i també satisfet d'acabar amb un pla estratègic", ha reconegut.

Durant el seu parlament, ha destacat sobretot la importància de l'equip durant aquesta etapa al capdavant del Museu Episcopal de Vic: "Sense l'equip no soc res".

Un coneixement "més teòric" a un museu madur
Per la seva banda, el nou director, Oriol Picas, ha agraït la confiança al Bisbat de Vic i a la resta d'institucions que van donar el vistiplau al seu nom. Ha declarat que porta deu anys "pensant i treballant amb els museus" des d'un coneixement "més teòric". I després d'analitzar la proposta per estar al capdavant del MEV, va decidir apostar-hi per allò que hi pot aportar.
 

Oriol Picas, nou director del Museu Episcopal de Vic. Foto: Adrià Costa


Picas ha destacat la importància del museu des que es va fundar i també el paper que hi ha jugat el seu predecessor, obrint "totes les funcions de museu", sobretot pel que fa a la difusió i al contacte amb altres públics. En aquest sentit, ha destacat que recull "el llegat d'en Riba" i es troba amb un museu "madur, capaç i professional, que sap on va", fent referència al pla estratègic de l'equipament que vol "liderar el relat del món medieval a Catalunya".

"Hi ha reptes, però una de les feines serà matisar perquè ja s'estan desplegant tots els aspectes", ha dit, afegint que no comença de zero, "tot està en marxa". Picas ha fet un repàs del pla estratègic fixat a l'equipament, posant de relleu els reptes de la gestió de la col·lecció, la seva notorietat a tots els nivells (internacional, català i a la Catalunya Central), la digitalització, l'eficiència energètica, la col·laboració amb altres ens o la recerca de nous partners per buscar més ingressos.

"La meva primera feina és amarar-me i portar aquest barco cap al port on créixer i avançar en l'art medieval de Catalunya", ha conclòs.

Focalitzat en el sector dels museus i resident a Sant Julià de Vilatorta
Oriol Picas i Riera (Barcelona, 1958) és gestor i planificador cultural. Llicenciat en Història de l'Art i postgrau en Gestió Cultural per la Universitat de Barcelona (UB), ha treballat a l'àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona i també del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat.

Des del 2012 s'ha focalitzat en el sector dels museus, especialment amb la renovació i expansió de les xarxes territorials de museus, la definició del Sistema de Museus de Catalunya o la direcció tècnica del Pla de Museus de Catalunya.

En clau osonenca, va ser un dels impulsors d'H. Associació per a les Arts Contemporànies i va treballar al territori a la QUAM de Montesquiu. De fet, viu a Sant Julià de Vilatorta. "És important viure el dia a dia del que passa a la comarca", ha conclòs.

Arxivat a