​Vic desplegarà el porta a porta a partir del 2023

L'equip de govern aprova amb el suport d'ERC el pla de gestió del Consell Comarcal que preveu tenir aplicat aquest sistema a tota la ciutat el 2025

Albert Castells exposant el pla de gestió per implementar el porta a porta a Vic.
Albert Castells exposant el pla de gestió per implementar el porta a porta a Vic. | Josep M. Montaner
09 de novembre del 2021
Actualitzat a les 12:01h
Després de diversos intents fallits, l'Ajuntament de Vic apostarà definitivament pel sistema de recollida de residus porta a porta. Aquest dilluns, el ple va aprovar la delegació de la recollida de residus al Consell Comarcal d'Osona i un pla de gestió, que s'especifica en tres fases. Tal com explicava el regidor de Manteniment, Serveis i Medi Ambient, Albert Castells, la primera -més immediata- consistirà en assumir el servei actual i incorporar també els serveis que presten Vialnet i VicVerd.

La segona fase, contemplada pel 2023, implementaria el sistema de recollides porta a porta als barris de Sant Llàtzer i les Quatre Estacions, i també a Sentfores-La Guixa. Posteriorment, Castells va acceptar la proposta que va fer ERC d'incorporar un barri més dens de la ciutat durant aquesta prova pilot. I finalment, la tercera fase, cap al 2025, contempla l'estesa d'aquest sistema a tota la ciutat.

Castells apuntava que aquest "canvi d'etapa també produeix un canvi de paradigma a nivell econòmic", remarcant que cal apostar per una "economia circular on els residus han de ser un recurs econòmic i no un problema". "Cal ser molt eficients", deia el regidor. Aquesta reestructuració del sistema de recollida de residus s'ha treballat durant dos anys i mig amb els tècnics d'ambdues institucions. L'objectiu és clar: assolir un 75% de reciclatge el 2025.
 

Josep-Lluís Garcia, al ple de Vic. Foto: Josep M Montaner.


Només ERC hi dona suport
La proposta va ser vista amb bons ulls per ERC. De fet, Castells va incorporar la proposta que va fer Josep-Lluís Garcia d'incorporar una zona concreta de Vic "més densa". Garcia també va demanar que, malgrat es delegués al Consell Comarcal, es creés una comissió amb tots els grups municipals per vetllar i tenir capacitat de decisió. El regidor va respondre-li que era "un model obert" i que seguiria depenent de les decisions de cadascun dels ajuntaments.

Des de Capgirem Vic, Carla Dinarès va exposar que després de cinc anys -quan va fracassar la negociació- "estem iguals". La seva proposta és d'una gestió 100% pública i, per tant, tampoc els convenç que es delegui al Consell Comarcal, que farà la concessió a l'empresa mixta Recollida de Residus d'Osona (RRO). Per això van preguntar-se "quin control i quina fiscalització hi haurà?". "No és el nostre sistema i ens és impossible votar-hi a favor", concloïa.

Carme Tena, del PSC, va apuntar que estava a favor de la delegació del servei -i de la feina feta pels tècnics- però des del seu partit no estan a favor del sistema de recollida de residus porta a porta a Vic. "No el veiem viable, optem pels contenidors intel·ligents", afegia la regidora. Tant PSC com Capgirem van votar-hi en contra.
 

Carla Dinarès al ple de Vic. Foto: Josep M Montaner.


Comiat de les regidores Susagna Roura i Sandra Quílez
La part més emotiva del ple van protagonitzar-la les renúncies de les regidores Susagna Roura (JxCat) i Sandra Quílez (ERC). Tal com havia anunciat fa uns dies, la mestra artesana Quílez abandona la política municipal per incorporar-se a la junta de Vic Comerç, on treballarà per "un comerç independent, de qualitat i amb l'objectiu de continuar omplint els carrers i locals buits". "Ha estat una gran experiència i m'emporto bons records i bons amics", deia l'artesana, remarcant que sempre la podrien trobar al seu camp base: al carrer de la Riera.

Per la seva banda, Roura va repassar la seva trajectòria -de sis anys- en les diferents carteres que ha ocupat. Va remarcar des de la creació de la unitat canina de la Guàrdia Urbana en Convivència i Seguretat; la millora de l'ETC o la construcció de la biblioteca Pilarín Bayés en Cultura; el Vicpuntzero en Turisme, o les millores en Habitatge, com l'InVic i el futur pla estratègic que està en marxa.

La regidora va fer un agraïment a tothom, des del personal tècnic amb el qual ha treballat, fins als regidors del seu equip i també de l'oposició. No es va deixar ni l'apuntador. Va voler fer un agraïment especial a la seva parella i filles, i també a l'alcaldessa Anna Erra, amb qui es va fondre en una emotiva abraçada.
 

L'últim ple de Susagna Roura. Foto: Josep M Montaner


Després del parlament de Roura, els mocadors de paper van omplir la sala plenària. Els companys d'equip i de consistori van agrair-li "la talla política i personal" i van remarcar que era una persona molt amable, afable i propera. També es van tenir molt bones paraules per Quílez.

En els dos casos també van lloar que no es donés una duplicitat de càrrecs. Mentre Quílez se'n va a Vic Comerç, Roura és la nova directora general d'Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil. El proper ple de desembre està previst que recullin el testimoni Anna Alemany (JxCat) i Albert Palou (ERC).

El primer tinent d'alcalde, Josep Arimany, també va aprofitar, durant el torn de precs i preguntes, per transmetre un agraïment a totes les persones (des dels regidors a l'alcaldessa, fins a diverses institucions) que li han mostrat el seu suport, després de denunciar que patia una campanya d'amenaces i calúmnies a les xarxes. "És la millor medicina que podia tenir", va concloure.

Nova biblioteca: modificació de contracte, servei de bar-restaurant i socioeducatiu, i ampliació de terminis
La futura biblioteca Pilarín Bayés també va tenir un protagonisme destacat al ple de Vic. D'una banda, es van començar a posar les bases del bar-restaurant de l'equipament i el servei d'activitats socioeducatives i culturals. Tal com explicava la regidora de Cultura Susagna Roura, abans d'acomiadar-se, es podrà accedir al bar-restaurant des de l'equipament o des de fora al carrer i haurà de fer un horari almenys adaptat al de la biblioteca.
 

Fabiana Palmero escoltant Viqui Terricabras. Foto: Josep M Montaner.


Pel que fa als elements educatius, la regidora va recordar que "serà una biblioteca on passaran coses" i caldrà que hagi educadors socials, dinamitzadors... "figures que habitualment no són a una biblioteca". El servei proposat anirà gestionat per FEDUART. Precisament, el model de gestió va ser el motiu pel qual l'oposició no va donar el vot a favor. ERC i el PSC es van abstenir, i Capgirem va votar en contra. L'equip de govern només va aconseguir la unanimitat l'establiment del servei de bar-restaurant.

D'altra banda, pel ple també va passar la modificació del contracte de les obres de construcció de la nova biblioteca. Tal com explicava la regidora Fabiana Palmero, suposa un increment d'un 14,9% (1.023.330,17 euros) que no supera el 20% de l'import d'adjudicació permès del contracte. "Són millores tècniques que valen la pena per oferir un millor edifici un millor servei", reiterava.

Els arguments de la regidora no van convèncer l'oposició. El PSC i ERC van abstenir-se i els republicans van demanar més informació tècnica. Des de Capgirem, que van votar en contra, van demanar una gestió pressupostària més acurada per tal de no modificar cap més contracte, ja que l'obra s'acabaria enfilant a 9 milions, dels 7 pressupostats inicialment.
 

Carme Tena, al ple municipal. Foto: Josep M Montaner.


Finalment, també es va aprovar, amb el vot en contra de Capgirem, l'ampliació del termini d'execució d'obres fins al 17 de desembre d'aquest any. Palmero va exposar que els treballs van haver de parar durant la pandèmia i posteriorment hi ha hagut subministrament de materials i altres modificacions del projecte.

Plaques solars al Sucre, Creu de Sant Jordi per a la Unió Esportiva, i Adoberies
Dels 23 dictàmens presentats al ple, se'n van aprovar vuit per unanimitat. Es tracta, per exemple, de l'aprovació de modificació del pressupost perquè s'han rebut tres subvencions; l'aprovació del conveni entre l'Ajuntament i el Consell Comarcal per a l'assistència tècnica en matèria de protecció civil; o l'aprovació inicial del projecte executiu d'una instal·lació fotovoltaica d'autoconsum al recinte firal del Sucre. En aquest punt, el regidor Castells va exposar que també s'està treballant per crear una comunitat energètica.

Des d'ERC, Viqui Terricabras va celebrar que es portés a terme una de les peticions que es van acordar per donar suport al pressupost d'aquest any. Des de Capgirem, Marc Camacho va exposar un "sí" crític i va recordar que encara quedava molt camí en la sobirania energètica.

Entre les altres iniciatives aprovades per unanimitat destaca la creació d'una comissió per a la promoció del llegat de Josep Pratdesaba que ha deixat a Vic i sol·licitar la Creu de Sant Jordi per a la Unió Esportiva de Vic. Aquesta agrupació celebra el seu 100è aniversari i, tal com exposava el regidor Titi Roca, es vol reconèixer la seva "tasca de cohesió social i formació integral".

També va prosperar per unanimitat -i en aquest cas per urgència- l'aprovació definitiva del projecte executiu de la rehabilitació de les Adoberies per a convertir-les en un centre d'interpretació i espais de pública concurrència. Tal com destacava Palmero, s'ha incorporat unes modificacions després de rebre estudis i al·legacions de diverses institucions per aquest projecte "tan important per a la ciutat".
 

El ple va recuperar el seu aspecte habitual. Cada regidor va poder seure al seu lloc. Foto: Josep M Montaner.
 

Arxivat a