Cinc excursions per gaudir dels paisatges d'Osona

Cinc recomanacions amb motiu de la Fira de la Muntanya: la serra de Bufadors, Tavertet i el Lluçanès, entre altres

Corrent entre cingleres del Collsacabra
Corrent entre cingleres del Collsacabra | Josep Maria Montaner
Redacció
04 de novembre del 2021
Actualitzat el 05 de novembre a les 9:16h
Hi ha vida més enllà de la Creu de Gurb, Bellmunt o l’Anella Verda de Vic. Osona està plena de paratges meravellosos per sortir a caminar i gaudir de la natura, el patrimoni, la gastronomia i els pobles… Tot seguit, amb el coneixement dels experts d'Osoning, us fem cinc propostes d’excursions amb motiu de la celebració de la Fira de la Muntanya de Vic, que s'instal·la al Recinte Firal el Sucre del 5 al 7 de novembre de 2021. Les entrades, per cert, s'han decomprar on line de manera anticipada.

I és que la fira pot ser una bona manera per equipar-vos i inspirar-vos per les vostres activitats a l’aire lliure d’aquest hivern. Hi trobareu expositors de roba i material esportiu, llibres de muntanya, rutes i mapes, el clàssic Mercat d’Ocasió amb articles de segona mà i zona outlet amb equipament de botigues d’esports, xerrades i col·loquis, entre altres.

Equipeu-vos bé, reviseu les rutes i… a fer camí!  

Vic-Sant Pere de Casserres (PR C-40)
El sender de Vic a Sant Pere de Casserres combina a la perfecció una passejada en plena natura i un recorregut per un bon exemple de la història i de l’arquitectura d'Osona. El sender va ser el primer senyalitzat de la comarca i va ser promogut i encara avui és cuidat per la Unió Excursionista de Vic. Parteix del casc antic de Vic i arriba fins a Sant Pere de Casserres, un antic monestir benedictí al terme de les Masies de Roda.
 

El Monestir de Sant Pere de Casserres des de l'aire. Foto: Josep M. Costa


 Distància: 19,2 km
 Desnivell acumulat: 560 metres
 Durada: 4 hores
 Més informació i track a osoning.com

Camí Oliba: Tavertet-l’Esquirol
L’etapa del Camí Oliba que uneix Tavertet amb el poble de l’Esquirol és d’una bellesa extraordinària. La ruta transcorre al llarg de les cingleres del Collsacabra oferint unes vistes espectaculars del Montseny i, sobretot, de les Guilleries. En dies de bonança, o després d’una ventada, es pot veure el mar des del mirador de pla Boixer. Un cop deixem la cinglera enfilem fagedes amunt fins a Cantonigròs. La baixada fins a l’Esquirol transcorre tot seguint el curs de la Gorga, sinuosa i aèria en alguns trams, on podrem visitar el fabulós salt d’aigua de la Foradada.
 

Corrent entre les cingleres del Collsacabra. Foto: Josep M Montaner


 Distància: 16,1 km
 Desnivell acumulat: 621 metres
 Durada: 4 hores
 Més informació i track a osoning.com

Ruta de la serra de Bufadors (PR C-214)
La ruta travessa tot el Parc del Castell de Montesquiu per arribar a la serra dels Bufadors, entre parets escarpades a la cara sud i una magnífica fageda a l’obaga. Els Bufadors és un indret de gran bellesa amb un aire màgic. Es tracta d’una peculiar formació geològica envoltada de faigs i amb una flora ben particular. Un trencament de la cresta de la serra formada per diferents acumulacions d’estrats forma grans blocs de roca, coberts de molsa, que dibuixen forats i escletxes per on s’originen corrents d’aire. De fet, de vegades es pot sentir com xiula el vent a l’interior; d’aquí el nom.
 

Els Bufadors de Beví, un bosc màgic. Foto: Arnau Urgell


 Distància: 12 km
 Desnivell acumulat: 590 metres
 Durada: 3 hores
 Més informació i track a osoning.com

Tona: ruta circular des de la porta d'Osona (PR C-43)
Tona és l'entrada sud a Osona i és on comença i acaba aquest sender gestionat pel Centre Excursionista del municipi. Gaudirem d’una bonica passejada pels seus carrers plens de balnearis, hotels i torres d’estiueig. Més enllà del poble, el PR-C43 també permet descobrir indrets d’algun dels municipis veïns –Balenyà, Collsuspina i Muntanyola- i elements patrimonials com l'ermita de Sant Miquel de Vilageriu i l'església de de Sant Quirze i Santa Julita de Muntanyola, entre altres.
 

Vista del Castell de Tona des de l'aire. Foto: Josep M. Costa


 Distància: 23,5 km
 Desnivell acumulat: 750 metres
 Durada: 7 hores i mitja
 Més informació i track a osoning.com

Ciclisme entre la Plana i el Lluçanès
Es tracta d'una ruta de BTT de dificultat alta, però que transcorre per paratges de gran bellesa. Sortint de Vic inclou l'opció d'arribar al cim de la Creu de Gurb, un dels millors miradors de la Plana. Tot seguit, el traçat s’enfila cap a Sant Bartomeu del Grau, on el recorregut ens permet enllaçar amb un altre centre BTT, el del Lluçanès. A partir d'aquí, es pot agafar una variant cap a Sant Martí Xic, o tornar cap a Vic per Santa Cecília de Voltregà i Gurb.
 

En BTT per Osona i el Lluçanès. Foto: Adrià Costa


 Distància: 32,1 km
 Desnivell acumulat: 980 metres
 Durada: entre 4,5 i 5,5 hores
 Més informació i track a osoning.com