​El Festival de Cinema de Muntanya de Torelló projectarà totes les pel·lícules presencialment i en línia

El certamen, que anirà del 12 al 21 de novembre, està dedicat a l'Antàrtida i s'hi podran veure 47 films

Roda de premsa de la presentació de la 39a edició del festival
Roda de premsa de la presentació de la 39a edició del festival | Josep M. Montaner
27 d'octubre del 2021
Actualitzat el 28 d'octubre a les 9:39h
Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló tornarà a projectar pel·lícules de forma presencial. Però aquesta 39a edició, que es farà del 12 al 21 de novembre, també ha incorporat la possibilitat de veure-les en línia. Per tant, per primera vegada, els 47 films que opten a endur-se la Flor de Neu d'Or es podran veure tant a la pantalla gran del teatre Cirvianum i del Casal de Torelló, com "des de la butaca de casa". Així ho ha explicat aquest dimecres en roda de premsa el director del festival, Joan Salarich.

Tal com ha apuntat enguany s'aposta per un format híbrid i es manté l'aposta de la plataforma digital (online.torellomountainfilm.cat), que l'any passat va substituir totes les projeccions del festival a causa de la pandèmia de la Covid. Salarich ha destacat que aquesta nova forma té l'ambició de sumar públics, però no sense oblidar que "la raó de ser" del festival és presencial.

L'alcalde de Torelló, Marçal Ortuño, ha destacat que el festival és una "excusa" per situar el municipi al mapa internacional i presentar-se amb una carta molt potent. En aquest sentit, el director de la Zona Osona i Vallès Oriental de BBVA, Víctor Blasco, i la directora de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Belén Latorre, han subratllat la internacionalitat i el prestigi del festival, i també han reiterat la seva aposta per la cultura.


"Alta qualitat", molta participació i molts estrenes
El director del certamen ha apuntat que s'ha mantingut el nombre de les pel·lícules inscrites per format part de la secció competitiva: un total de 127 films. És el cinquè millor registre de la seva història. També ha destacat que les 47 que es projectaran (i que opten al premi) són d'una qualitat "molt alta".

A més, ha explicat que els films provenen de 17 països diferents i alguns d'aquests seran estrenes. Tots es podran veure per primera vegada a l'estat, però n'hi ha d'altres com Aouk, la voce dell'eclisse el muntatge que signa l'italià Tommaso Biondi, que es projectarà per primer cop a escala mundial. També s'hi podrà veure les produccions In the theatre of the Gods (Nova Zelanda), Rio by unique sights (Brasil), Sueños de altura (Mèxic) i The icefall doctor (Estats Units), que s'estrenaran durant el festival per primera vegada a Europa.

Presència catalana
De les pel·lícules que opten endur-se la Flor de Neu, tres porten segell català: Vanesa Freixa i Pepe Camps signen el documental El no a l'os, sobre la controvertida reintroducció de l'os bru al Pirineu. D'altra banda, el fotògraf i realitzador Álvaro Sanz porta a Torelló la pel·lícula La cumbre es el camino, , on tres joves amb discapacitat intel·lectual pugen fins al camp base de l'Everest. També el reconegut escalador barceloní Toni Arbonès, a través del curtmetratge Fire in the fingers ensenya una de les zones d'escalada catalana més conegudes del món: Siurana.

L'entrega de les Flors de Neu de Plata i la Flor de Neu d'Or, en vuit categories diferents, es farà el dissabte 20. Després es projectarà el film guanyador.

Rècord de films a la sessió de natura i muntanya
Per primera vegada, tal com ha destacat Salarich, s'ha assolit la xifra més elevada en la sessió natura i muntanya, i s'ha igualat a la sessió de tipus esportiu. Per tant, enguany es projectaran 14 films especialitzats al cinema El Casal, sobretot sobre "el canvi climàtic" i "l'efecte de la pandèmia".
 

Joan Salarich a la roda de premsa de la presentació de la 39a edició Foto: Josep M Montaner.


L'Antàrtida, la protagonista
L'Antàrtida serà l'eix temàtic de l'edició d'enguany. Tal com ha remarcat Salarich és el continent on "els efectes del canvi climàtic són més evidents". Precisament, l'espectacle inaugural serà un viatge cinematogràfic per conèixer l'Antàrtida.

L'oceanògrafa Marta Estrada, una de les primeres catalanes a trepitjar aquest continent, conversarà amb dos altres coneixedors del tema: el geògraf i alpinista Francesc Sàbat i l'oceanògraf Rafel Simó. El pianista Josep Maria Cols els acompanyarà interpretant peces en directe i també hi intervindrà l'artista plàstic Eudald Alabau.

La torellonenca Ingrid Picanyol s'ha tornat a encarregar de la creació del cartell del festival. Tal com ha explicat a la roda de premsa, la imatge pretén "ser una crida a l'acció" i "generar més preguntes que respostes". Cada cartell, diferent l'un de l'altre, està tacat per representar l'arribada de l'aigua si es desglacés l'Antàrtida. Una imatge de col·lapse.


Tornen també les exposicions, xerrades i altres activitats
A l'edició d'enguany també tornen les activitats paral·leles que l'any passat es van haver de suspendre per la Covid. Es tracta de les exposicions, xerrades o espectacles. La biblioteca Dos Rius, on s'ha portat a terme la roda de premsa d'aquest dimecres, a més d'una exposició, acollirà un taller de crítica cinematogràfica, una conferència sobre l'Antàrtida, una xerrada sobre l'exepriència d'expedicions a aquest continet glaçat o les hores del conte.

Per als més petits hi haurà l'espectacle de màgia i titelles De l'Àrtic a l'Antàrtida. El protagonista és un ocell que cada any fa aquest recorregut pels dos pols. Es vol conscienciar sobre la importància de tenir cura del medi ambient.

Un Torelló Mountain Wines "reforçat"
Finalment, tal com ha destacat Salarich, el Torelló Mountain Wines torna "reforçat" de la pandèmia. Enguany s'ofereix una doble proposta. La plaça Nova acollirà de nou més d'una vintena de cellers d'arreu del territori. I paral·lelament, després de l'èxit de l'any passat, es faran dues sessions de tastos guiats al teatre Cirvianum.

Arxivat a