Manlleu es blindarà amb càmeres intel·ligents per millorar la seguretat

Els aparells, ubicats al barri de l'Erm, aniran connectats a una aplicació mòbil que permetrà connectar amb la Policia Local

Arnau Rovira, Àlex Garrido i Moisès Gimeno
Arnau Rovira, Àlex Garrido i Moisès Gimeno | Adrià Costa
22 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 11:55h
Dissabte passat, la plaça Fra Bernadí de Manlleu va ser l'epicentre d'una manifestació que demanava més seguretat ciutadana. Aquesta setmana, l'Ajuntament i la Policia Local van fer una roda de premsa per explicar les noves línies d'actuació per millorar la seguretat a la capital del Ter.

Les principals actuacions són la instal·lació de cinc càmeres a la ciutat que aniran connectades a una aplicació per a telèfon mòbil. Prement el botó vermell de l'app s'emetrà un avís a la Policia Local, geolocalitzarà l'emergència i farà que les càmeres enfoquin la ubicació de l'alertant. Es tracta de càmeres d'última generació i n'hi haurà dues de domòtiques (amb un angle de 360 graus) i tres de fixes. Seran càmeres blindades i antivandàliques, i estaran situades a uns 10 metres d'altura. Totes estaran instal·lades al barri de l'Erm.

Tal com explicava Arnau Rovira, regidor de Seguretat Ciutadana, "la majoria de les càmeres van col·locades aquí" perquè, després de fer una diagnosi, una gran part dels fets delictius es concentren en aquesta zona. El cost d'aquestes dues actuacions s'enfila a uns 226.000 euros. "S'implementaran en un curt i mig termini", remarcava Rovira.

La tercera pota d'aquest pla de xoc que ha impulsat l'Ajuntament de Manlleu és la creació d'una Unitat de Suport Especial de Reacció i Prevenció. De moment, s'està estudiant estudiant com aplicar aquest projecte. Això permetria ampliar la plantilla del cos local que actualment és de 47 persones.

Reclam d'una comissaria de Mossos
Per la seva banda, l'alcalde Àlex Garrido va demanar una comissaria dels Mossos d'Esquadra a Manlleu, una "petició històrica", per tal que hi pugui haver més presència policial a la ciutat.

També va proposar la possibilitat de compartir espais amb la Policia Local de Manlleu. L'alcalde farà arribar aquesta petició al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, amb qui es reunirà properament.

Arnau Rovira, Àlex Garrido i Moisès Gimeno Foto: Adrià Costa


Cal destacar que des del juny, s'ha augmentat la presència policial de Mossos a la ciutat. Garrido espera que amb la incorporació de nous agents a la comissaria de Vic, es noti a Manlleu.

Un grup de joves concentra la majoria dels delictes
"És una delinqüència molt local", explicava l'alcalde, remarcant que tenen "identificats" els responsables i els han detingut reiterades vegades. És un grup de joves, "amb un nucli dur sis persones que efectuen la major part dels delictes".

De fet, Garrido recordava que n'hi ha alguns que el 2014 van dedicar-se a rebentar vidres de cotxes i a robar a l'interior, i ara es dedicaven a robar en habitatges.

"Hi ha una sensació d'impunitat perquè el sistema judicial no funciona", deia el batlle, criticant que "al cap de 24 hores tornen a ser al carrer. "Això genera impotència i frustració a la població, governants locals i policia", afegia.

Manlleu, per sota la mitjana
Per la seva banda, el sergent Moisès Gimeno va exposar que Manlleu, en comparació amb les altres ciutats que tenen un nombre semblant d'habitants, està per sota la mitjana en la majoria de fets delictius.

Sí que va reconèixer que en els darrers anys any han augmentat els delictes contra el patrimoni. Aquest 2021, fins al setembre, n'hi ha hagut 564. I d'aquests, 167 han estat robatoris en habitatges. "Aquest delicte dona una percepció d'inseguretat molt gran", destacava Gimeno.

Quant a detencions, des del gener, se n'han fet 87 per part de la Policia Local, i 130 per part dels. El regidor Rovira reiterava l'"eficiència" de la policia local, però apuntava que aquesta dedicació a la "seguretat ciutadana" anava en detriment a altres serveis com la "protecció escolar" o la presència policial preventiva.

Arxivat a