L'Observatori Contra l'Homofòbia demana explicacions pel cas de Vic

Critiquen que és "absolutament estigmatitzant" i demanen una compareixença del conseller de Salut

El CAP Osona.
El CAP Osona. | Adrià Costa
19 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 18:12h

L'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) ha posat al crit al cel pel cas d'LGTBIfòbia al CAP Vic Nord, denunciat per la jugadora d'hoquei Teresa Bernadas. Després de demanar una citologia i una analítica, i obtenir uns resultats sense cap tipus d'alteració, va estar diagnosticada amb "conducta homosexual d'alt risc".

Segons fonts del Col·legi de Metges de Barcelona, es tracta d'una categoria de diagnòstic que forma part de la classificació internacional (CIM-10) del sistema sanitari i que, per tant, fan servir els centres de salut. També hi ha la "conducta bisexual d'alt risc" o la "conducta heterosexual d'alt risc".

En tot cas, des de l'Observatori denuncien que és un cas "absolutament estigmatitzant" i contrari als protocols de l'OMS i a la Llei 11/2014 de Catalunya. Per tot això, en declaracions a Osona.com, el president de l'OCH de Catalunya, Eugeni Rodríguez, exigeix la retirada d'aquesta opció al sistema sanitari, una compareixença immediata del conseller de Salut i responsabilitats al departament, ara i abans. "Ens han d'explicar per què ha passat això i perquè no s'ha aturat abans", conclou.

Bernadas ja va interposar una denúncia administrativa mitjançant el SAI LGTBI d'Osona per tal de canviar aquesta situació i ha s'hi està treballant.

Per la seva banda, l'Institut Català de la Salut (ICS) ha posat en marxa un procés intern d'informació i està estudiant l'aplicació mèdica dels estàndards internacionals del sistema de codificació de procediments "per tal de valorar si són correctes o caldria introduir-hi modificacions". També s'ha disculpat i s'ha reunit amb la denunciant.

Arran de l'incident, la CUP ha demanat la compareixença en comissió del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, perquè informi de "l'aplicació mèdica dels estàndards internacionals del sistema de codificació de procediments de diagnosi dins del sistema sanitari".

Arxivat a