Televisió

«Sense ficció» de TV3 estrena el documental «Montseny, la tragèdia enterrada»

Fa 51 anys que un avió es va estavellar al massís del Monteny on van morir-hi 112 persones

per Osona.com, Vic, Catalunya | 19 d'octubre de 2021 a les 12:55 |
El cementiri d'Arbúcies on resposen les víctimes de l'accident del 1970. | CCMA
El programa Sense ficció de TV3 estrena aquest dimarts a la nit documental Montseny, la tragèdia enterrada, que reconstrueix la catàstrofe del sinistre aeri en aquest massís ara fa 51 anys. El 3 de juliol de 1970, un avió Comet 4 de la companyia Dan Air procedent del Regne Unit, amb 105 passatgers i 7 membres de la tripulació, es va estavellar al Montseny.

No hi va haver cap supervivent. La majoria dels passatgers eren ciutadans de classe treballadora, famílies senceres, residents a la corona industrial de la ciutat de Manchester, que anaven de vacances a Calella, el Maresme.


Els cossos de les víctimes reposen en una fosa comuna del cementiri d'Arbúcies on les autoritats franquistes de l'època, amb el vistiplau de la diplomàcia britànica, van decidir enterrar-los dos dies després de l'accident en una cerimònia calculadament discreta per silenciar la tragèdia.
 

El documental, dirigit per David Fontseca i que s'emetrà a partir de les 22.05h, reconstrueix la tragèdia amb testimonis i familiars de les víctimes i repassa l'opacitat del règim per evitar una psicosi que perjudiqués l'incipient turisme de sol i platja a Espanya. Tot plegat va ajudar a ocultar la pitjor catàstrofe aèria ocorreguda mai a Catalunya i la segona amb més víctimes de tot l'Estat espanyol.

Montseny, la tragèdia enterrada es va preestrenar divendres passat a Arbúcies.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació