Mor l'exalcalde de Vic Jacint Codina als 78 anys

Va ser batlle durant dotze anys a la capital d'Osona i també president del Consell Comarcal

Jacint Codina, en un acte del Consell Comarcal, el 2012.
Jacint Codina, en un acte del Consell Comarcal, el 2012. | Adrià Costa
15 d'octubre del 2021
Actualitzat el 18 d'octubre a les 12:57h
Aquest dijous a la nit ha mort Jacint Codina i Pujols als 78 anys. Va ser una figura destacada en la política municipal i comarcal, ja que va ser a l'Ajuntament deVic durant una trentena d'anys i president del Consell Comarcal d'Osona. La cerimònia es va celebrar aquest dissabte, 16 d'octubre, a l'església parroquial del Carme, que va quedar plena de gom a gom.
 
Va endinsar-se el món de la política el 1979 quan va entrar a l'Ajuntament de Vic com a militant d'Unió Democràtica de Catalunya. Fins al 1991 va ocupar una tinença d'alcaldia en els governs de Ramon Montanyà i de Pere Girbau, de CiU. Entre el 1991 i el 1995 també va ser president del Consell Comarcal.

El membre d'Unió Democràtica va ocupar l'alcaldia del 1995 al 2007, durant tres legislatures (dotze anys). Al seu darrere va deixar algunes obres importants, com el soterrament de la via del tren, l'impuls a la Universitat de Vic i el Departament de Benestar Social, i el creixement de la ciutat a ponent, entre altres projectes.
 

Jacint Codina durant la inauguració de la nova unitat d'alzheimer de l'Hospital de la Santa Creu, l'octubre de 2005 Foto: Adrià Costa.


Després de retirar-se el 2007, es va distanciar de la vida política i es va mantenir al marge de la primera línia política. Tot i això el 2015, en les eleccions plebiscitàries del 27-S, va aparèixer en un lloc simbòlic a la llista d'Unió per Barcelona. Ocupava els llocs finals de la candidatura liderada per Ramon Espadaler.

Combinava la política amb la seva feina de pastisser. També regentava el forn de Sant Miquel, la tradicional pastisseria de la plaça Major de Vic. El 2014 es va jubilar i se la va traspassar al grup PaVic.

"Jacint Codina deixa una gran empremta a Vic com a alcalde i com a persona"
En declaracions a Osona.com, l'alcaldessa de Vic, Anna Erra remarca que "Jacint Codina deixa una gran empremta a la ciutat com a alcalde i com a persona" i "un gran llegat".

Erra posa en valor la seva "qualitat humana", sobretot pel que fa a en l'àmbit del benestar social dels ciutadans, així com "la mirada innovadora" en aspecte del món de l'educació. L'alcaldessa també destaca el seu vincle amb l'Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes.

L'Ajuntament de Vic ha decretat aquest dissabte dia de dol oficial.
 

Jacint Codina, entrevistat per Ramon Bellafont durant un pelegrinatge a Lourdes. Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a