Fauna

Comissen una vintena de cavalls i burros a un tractant d'Osona per maltractament

L'home, que ja havia estat denunciat anteriorment, tenia els animals repartits entre Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Eugènia de Berga, Malla i Vic

per Carles Fiter, Vic, Catalunya | 11 d'octubre de 2021 a les 12:10 |
Un dels cavalls comissats a Osona | FAADA
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha comissat 22 cavalls, mules i ases a un tractant d'Osona. L'home, que està investigat per un presumpte delicte de maltractament animal, tenia els animals repartits entre Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Eugènia de BergaMalla i Vic

La recuperació es va fer divendres passat, 8 d'octubre, perquè, per iniciativa del departament. Tal com expliquen, els animals "no tenien garantida una alimentació suficient ni adequada" i tampoc rebien "atenció veterinària". Tot plegat, posava "en perill la seva vida" i per això se'ls va acabar comissant. Els animals comissats s'han traslladat a protectores per a la seva recuperació.


Una denúncia va interposar-la FAADA (Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals) el passat juny després que diversos particulars els alertessin. L'entitat també va avisar de la situació al departament i Agents Rurals.

Després de la retirada dels animals, tal com explica FAADA en una nota, dues de les eugues ingressades, a l'Hospital Veterinari de la UAB i a l'Hospital Veterinari equí Eguisof, van haver de ser sacrificades pel seu "pèssim estat"; mentre que un altre cavall va morir de forma sobtada pocs dies abans del decomís.


Un tractant conegut


Segons FAADA, des de feia temps el tractant es dedicava a comprar èquids vells i amb lesions que ja no servien a les hípiques, per engreixar-los i portar-los a l'escorxador, encara que ara, per llei, ja només podia portar els poltres acabats de néixer. En aquest sentit l'entitat explica que el tractant i la seva "activitat il·legal" ja era coneguda pels cossos policials.


De fet, abans del tancament de l'explotació aquest octubre, ja s'havien fet tres actuacions a les explotacions, on es va certificar la mort de tres animals. Per tot això, el departament va decidir tancar finalment els espais i comissar tots els animals.

FAADA felicita el departament i els altres cossos policials implicats en la investigació per acabar tancant l'explotació i retirar tots els èquids. Tot i això, lamenta que hagin mort tres èquids per la lentitud a l'hora de prendre una decisió i la falta de seguiment del responsable, que ja havia estat denunciat anteriorment. Precisament, el 2017, l'associació ADRO, d'Osona, havia denunciat el tractant per deixar morir un cavall.


 

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació