Comissen una vintena de cavalls i burros a un tractant d'Osona per maltractament

L'home, que ja havia estat denunciat anteriorment, tenia els animals repartits entre Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Eugènia de Berga, Malla i Vic

Un dels cavalls comissats a Osona
Un dels cavalls comissats a Osona | FAADA
Carles Fiter
11 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 16:39h
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha comissat 22 cavalls, mules i ases a un tractant d'Osona. L'home, que està investigat per un presumpte delicte de maltractament animal, tenia els animals repartits entre Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Eugènia de BergaMalla i Vic

La recuperació es va fer divendres passat, 8 d'octubre, perquè, per iniciativa del departament. Tal com expliquen, els animals "no tenien garantida una alimentació suficient ni adequada" i tampoc rebien "atenció veterinària". Tot plegat, posava "en perill la seva vida" i per això se'ls va acabar comissant. Els animals comissats s'han traslladat a protectores per a la seva recuperació.

Una denúncia va interposar-la FAADA (Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals) el passat juny després que diversos particulars els alertessin. L'entitat també va avisar de la situació al departament i Agents Rurals.

Després de la retirada dels animals, tal com explica FAADA en una nota, dues de les eugues ingressades, a l'Hospital Veterinari de la UAB i a l'Hospital Veterinari equí Eguisof, van haver de ser sacrificades pel seu "pèssim estat"; mentre que un altre cavall va morir de forma sobtada pocs dies abans del decomís.

Un tractant conegut
Segons FAADA, des de feia temps el tractant es dedicava a comprar èquids vells i amb lesions que ja no servien a les hípiques, per engreixar-los i portar-los a l'escorxador, encara que ara, per llei, ja només podia portar els poltres acabats de néixer. En aquest sentit l'entitat explica que el tractant i la seva "activitat il·legal" ja era coneguda pels cossos policials.

De fet, abans del tancament de l'explotació aquest octubre, ja s'havien fet tres actuacions a les explotacions, on es va certificar la mort de tres animals. Per tot això, el departament va decidir tancar finalment els espais i comissar tots els animals.

FAADA felicita el departament i els altres cossos policials implicats en la investigació per acabar tancant l'explotació i retirar tots els èquids. Tot i això, lamenta que hagin mort tres èquids per la lentitud a l'hora de prendre una decisió i la falta de seguiment del responsable, que ja havia estat denunciat anteriorment. Precisament, el 2017, l'associació ADRO, d'Osona, havia denunciat el tractant per deixar morir un cavall.

Arxivat a