Una prova pilot a Osona mostra com noves tecnologies permeten reutilitzar l'aigua amb purins

L'electrodiàlisi i l'ozonització ajudarien a reduir el contingut de nutrients i sals i eliminar la càrrega microbiana

Osona.com
12 d'octubre del 2021
El projecte del Grup Operatiu del CT BETA i Granges Terragrisa ha analitzat noves aplicacions
El projecte del Grup Operatiu del CT BETA i Granges Terragrisa ha analitzat noves aplicacions | UVic-UCC
Una prova pilot impulsada pel Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC a l'explotació osonenca Granges Terragrisa obre la porta a reutilitzar l'aigua continguda a les dejeccions ramaderes. Concretament, després d'aplicar-li la combinació en sèrie de tecnologies com l'electrodiàlisi i l'ozonització, els investigadors han constatat que es podria recuperar gairebé un 70% de l'aigua tractada, reduir el contingut de nutrients i sals de l'efluent i eliminar càrrega microbiana. Des del Centre Tecnològic BETA apunten que aquest reaprofitament obre la porta a "fer un pas endavant cap a la creació d'un nou model de sistema integral de valorització de dejeccions, avançant cap al concepte de residu zero".

Sota el nom "Estudi del cicle de l'aigua en explotacions ramaderes porcines i desenvolupament de nous mètodes per a la seva reutilització", el treball posa de manifest que tecnologies innovadores com ara l'electrodiàlisi i l'ozonització permetrien recuperar gairebé un 70% de l'aigua tractada, reduir el contingut de nutrients i sals de l'efluent i eliminar càrrega microbiana. Optant per aquesta via, afegeixen, es podria "tancar el cicle de l'aigua dins mateix de l'explotació ramadera".

Entre els beneficis d'aquesta via també hi ha que el procés d'electrodiàlisi genera un producte concentrat que podria ser potencialment utilitzat com a fertilitzant líquid i, el tractament de les fraccions sòlides que s'han obtingut durant el procés, obtenir compost apte per a ús agrícola.

Configuració del Grup Operatiu
El projecte ha comptat amb la participació de dos membres de Granges Terragrisa i quatre investigadors del CT BETA, dirigits per Esther Vega. El CT BETA ha estat el principal responsable de portar a terme l'operació i optimització de la planta pilot que s'ha instal·lat a la mateixa explotació ramadera. La planta va ser dissenyada i construïda per l'empresa japonesa Fujifilm.

El projecte ha estat finançat pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DAAC) de la Generalitat de Catalunya a través del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.