UVic-UCC

​Una aplicació per identificar les necessitats pal·liatives de persones amb malalties cròniques avançades

La creació forma part del programa NECPAL, impulsat per la UVic-UCC i l'ICO, i està disponible en més de deu idiomes

per Osona.com, Vic, Catalunya | 8 d'octubre de 2021 a les 11:55 |
L'Hospital d'Olot, en una imatge d'arxiu | Martí Albesa
La Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya ha desenvolupat una aplicació que permet, d’una forma senzilla i pràctica, identificar les necessitats i fer una estimació de supervivència de pacients amb malalties cròniques avançades. Forma part del programa NECPAL, impulsat des de fa deu anys per la UVic-UCC i l'Institut Català d'Oncologia (ICO). Es tracta d'una nova versió basat en un procediment "senzill, pragmàtic i molt fiable", segons els impulsors. Es calcula que a Catalunya hi ha més de 130.000 persones amb necessitats d’atenció pal·liativa a causa de malalties i condicions cròniques avançades, com ara la fragilitat, la multimorbiditat, el càncer, entre d'altres.

L'anunci de la nova versió s'ha fet coincidint amb el Dia Mundial de les Cures Pal·liatives, que enguany es commemorarà el 9 d’octubre. El programa NECPAL (acrònim format a partir de la denominació de "necessitats pal·liatives"), l’ha desenvolupat la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC i l'ICO al llarg de més d’una dècada. Liderat per Xavier Gómez-Batiste, director de la càtedra, compta amb la col·laboració de diversos investigadors i se centra en identificar les necessitats pal·liatives per a l’atenció integral i integrada en persones amb cronicitat avançada a partir de la creació i l’aplicació d’una eina, NECPAL, i l’ús de diferents recursos.


El perfeccionament de l'eina NECPAL ha derivat en la creació de l'aplicació NECPAL 4.0, que és fruit de la millora i concreció de diversos paràmetres, d’afegir dimensions com ara la dels síndromes geriàtrics o símptomes i aspectes psicosocials, i de generar evidència sobre les necessitats de les persones identificades. Aquest instrument, disponible en més de 10 idiomes, ha demostrat la seva utilitat tant en la identificació, "com també en les necessitats pal·liatives identificades" i també "ha evidenciat la seva utilitat en la millora de la qualitat dels serveis", segons Gómez-Batiste.

A més a més, l'app presenta una corba de supervivència dels pacients, basada en uns paràmetres que inclouen des d'una avaluació multidimensional, la introducció gradual de mesures d’atenció pal·liativa, un procés gradual de planificació avançada i compartida de decisions, entre d'altres aspectes.


El repte de millorar la capacitat de pronòstic


Un dels objectius de la versió 4.0 ha estat millorar la capacitat de pronòstic per a cada persona identificada. En aquest sentit, a partir de sis paràmetres clínics específics es pot estimar també el pronòstic. Segons Gómez-Batiste, “és una contribució molt rellevant, pràctica, factible i que afegeix valor a l’aproximació pal·liativa original”.


L’aplicació NECPAL 4.0 pateix de l’avaluació dels professionals i inclou avaluacions i diversos paràmetres fàcilment identificables a la pràctica assistencial. Aquest instrument es basa en una cheklist per identificar les necessitats d’atenció pal·liativa i, posteriorment, poder elaborar un pla terapèutic. “Per tal d’assolir una atenció integral cal, entre altres coses, fer una avaluació multidimensional, avaluar l’estat de la malaltia, els seus valors i preferències, identificar i atendre la persona cuidadora principal, identificar i oferir professionals de referència i elaborar un pla terapèutic multidimensional”, especifica Gómez-Batiste.

En paral·lel, també s'ha posat en marxa el curs “Identificació de les necessitats pal·liatives per a la millora de l’atenció integral i integrada en persones amb cronicitat avançada” per a professionals sanitaris i socials. Es pot accedir en línia i ofereix informació sobre el programa NECPAL i se centra en l'atenció integral de persones que presenten algun tipus de cronicitat avançada, especialment amb alta fragilitat, multimorbiditat, demència en edat avançada i tot tipus de fallades orgàniques.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació