Vic acull una retrospectiva del fotògraf Manel Esclusa sobre la llum i la foscor

La mostra, que es reparteix en quatre espais de la ciutat, forma part de la programació del desè aniversari de l'ACVic

Manel Esclusa amb la comissària de la retrospectiva, Laura Terré.
Manel Esclusa amb la comissària de la retrospectiva, Laura Terré. | Adrià Costa
Osona.com
06 d'octubre del 2021
Vic acull una retrospectiva de Manel Esclusa, figura destacada de la fotografia contemporània, amb motiu del desè aniversari del Centre d'Arts Contemporànies (ACVic). La mostra s'ha repartit en quatre espais diferents i gira al voltant de la llum i la foscor, una "ambivalència" que l'ha acompanyat al llarg de la seva trajectòria tal com ha explicat el mateix artista. També ha remarcat que les obres que s'hi poden veure, una part important inèdites, són la "crònica" del seu viatge com a fotògraf experimental que ha assumit tot tipus de reptes i tècniques. A banda de la seu de l'ACVic, la retrospectiva també es pot veure a l'Escola d'Art, el Museu de l'Art de la Pell i el Temple Romà.

La retrospectiva, titulada El llegat de la llum, vol ser un repàs de l'obra del fotògraf vigatà, com a experimentador constant de la llum i autor prolífic, amb més de cinquanta anys d'exposicions i publicacions de prestigi internacional. "És una alegria i un goig poder mostrar el que he fet a la meva ciutat", afirmava l'artista durant la presentació als mitjans d'aquest dimarts, remarcant que la fotografia "és la seva vida" i va agrair especialment a un grup de joves artistes vigatants que, de ben jove, el van "motivar i convèncer" de que la fotografia també era un mitjà d'expressió i una forma de participar en l'art. En ple franquisme, afegia, "la dictadura no contemplava que la fotografia servís per alimentar l'ànima", però ell va decidir iniciar aquest viatge que l'ha acompanyat fins avui.

El seu primer contacte amb aquesta disciplina va venir a través del seu pare, fotògraf professional, que li va permetre impregnar-se de la tècnica com a punt de partida. Al llarg de la seva carrera ha treballat en àmbits com la fotografia industrial, comercial, reportatges documentals i tots aquells encàrrecs que li han fet i que ha vist com un "repte". Afirma que la tècnica "ha d'estar sempre al servei de l'interès de l'artista" i que al llarg de tots aquests anys ha experimentat amb tota mena de llenguatges i tecnologia, fins i tot amb els raigs X. A tall d'exemple, explicava que va voler experimentar amb els límits del retrat a partir d'un TAG que li van fer a l'hospital.

Tal com es pot veure en aquesta retrospectiva, la llum i la foscor estan molt presents en tota la seva obra. Segons Enclusa, és una "ambivalència" com també el saber i el no saber, "una cosa no existeix sense l'altra".

Un artista "coherent" 
Per la comissària del projecte, Laura Terré, la retrospectiva demostra la "coherència" i "naturalitat" d'un dels "grans" fotògrafs contemporanis de l'Estat i internacional que segueix en actiu, ja en plena maduresa artística. Al llarg d'aquests anys, ha sabut captar l'"essència" i el "gaudi de la vida" a partir del "miracle de la llum" i "les tenebres" amb una obra "metafòrica" i "simbòlica". 
 

Laura Terré, Manel Esclusa, Anna Erra i Ton Granero Foto: Adrià Costa.


D'altra banda, assenyalava que si el visitant prescindís de les dates de les fotografies exposades, veuria que formen part d'un conjunt. I també posava en valor la "fidelitat" i "insistència" de l'artista, que es capaç de plasmar un mateix objecte, com ara un arbre mort del seu jardí, una i altra vegada experimentant amb la llum.

Quatre espais
Precisament, al Temple Romà es pot veure Vinc de Vic, on s'agrupa una sèrie de fotografies inèdites fetes durant les seves estades a la ciutat. L'artista ha explicat que va trobar un espai on la llum "transformava" l'entorn en funció de l'hora del dia i l'època i el va convertir en una mena de "petit estudi".

Al Museu de l'Art de la Pell hi ha El llegat de la llum. Manel Esclusa amb un repàs antològic d'algunes de les seves creacions més destacades, com Gits i Ahucs o les sèries dedicades a la ciutat de Barcelona. En aquest espai també s'exposa correspondència entre Esclusa i artistes destacats. I a l'Escola d'Art hi ha El Jardi d'Humus, una sèrie de gran format i colorista on juga amb la química i el paisatge.

I a l'edifici de l'ACVic es pot veure Lluna i ombra, amb els treballs més contemporanis on també hi ha dues sèries inèdites, com són L'arbre de Masferrer i Lluna d'aigua que va iniciar durant la pandèmia.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, reconeixia la feina feta per l'ACVic durant els deu anys de vida, convertint-se en un espai de referència per l'art contemporani i un espai per donar a conèixer la "riquesa" artística de la ciutat.

La retrospectiva s'inaugurarà el 8 d'octubre i es podrà visitar fins al 9 de gener. En el cas de Vinc de Vic i Jardí d'Humus estaran obertes fins al 7 de novembre i el 27 d'aquell mes, respectivament.
Arxivat a