​Vic esbossa la mobilitat sostenible a la ciutat a sis anys vista

El ple també aprova un nou càrrec de confiança amb el "no" de l'oposició

Els regidors Albert Castells, de Manteniment i Serveis, i Fabiana Palmero, de Mobilitat, van ser els protagonistes de la sessió plenària.
Els regidors Albert Castells, de Manteniment i Serveis, i Fabiana Palmero, de Mobilitat, van ser els protagonistes de la sessió plenària. | Adrià Costa
05 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 15:18h

El ple de l'Ajuntament de Vic d'aquest dilluns va estar marcat per la mobilitat. Es va aprovar per unanimitat el pla de mobilitat urbana sostenible de la ciutat. Tal com explicava la regidora Fabiana Palmero, es tracta d'"una eina per dibuixar la mobilitat de la ciutat en els pròxims sis anys". "El pla fomenta l'ús de l'espai públic com a espai on relacionar-se i promou la mobilitat sostenible i activa per seguir avançant cap a una ciutat més saludable", destacava.

També afirmava que l'"ambiciós" pla, que contempla "una ciutadania empoderada com a protagonista" té diversos reptes, cadascun del qual es tradueix en actuacions i una temporalització. Aquests reptes parlen d'una mobilitat equitativa i inclusiva, segura, sostenible, intel·ligent i digital i amb millor gestió.

Tota l'oposició va celebrar aquesta aprovació. Tot i això, tant Viqui Terricabras, d'ERC, com Roger Cumeras, de Capgirem Vic, van lamentar la tardança en l'aprovació d'aquest pla que es va començar a cuinar el 2015. La regidora socialista Carme Tena va afegir que si s'hagués aprovat abans s'hauria pogut optar als fons europeus Next Generation.

Palmero va respondre'ls que quan es va entregar el document inicial -per part de la Diputació de Barcelona- hi mancaven diversos objectius importants per a la ciutat. Ara, amb la feina dels tècnics de la casa, a qui tots els grups van traslladar-los un agraïment, "és un bon pla".

D'altra banda, el ple també va aprovar per una unanimitat el pla d'accessibilitat, redactat per la Diputació de Barcelona. Tal com destacava Palmero, es tracta d'un instrument que identifica les barreres arquitectòniques en la via pública i transport. "El següent recurs és un pla d'accessibilitat en edificis municipals i comunicació", reconeixia la regidora.
 

Núria Solà, nou càrrec de confiança, al ple municipal de Vic. Foto: Adrià Costa.


Nou càrrec de confiança per l'àrea de serveis
El ple també va aprovar -només amb els vots de JxCat- la creació d'un lloc de treball de confiança com a assessora en gestió de serveis. Tal com destacava el regidor de Manteniment i Serveis, Albert Castells, aquesta figura respon a la necessitat de la reestructuració de l'àrea de serveis i que afecta a les empreses municipals mixtes.

Es crearà un nou ens 100% municipal que aglutinarà aquestes empreses i treballarà per implementar l'Agenda 2030. "Aquesta transformació afecta uns 180 treballadors i creiem totalment necessari una figura que lideri la transformació interna de l'Ajuntament", afegia el regidor. La nova incorporació és Núria Solà.

L'oposició no ho va veure amb bons ulls. Des d'ERC, la portaveu Maria Balasch destacava que l'equip de govern "ha més que duplicat el cost salarial" i va recordar que a l'inici de mandat s'havien compromès amb només cinc càrrecs de confiança. I aquest és el sisè. En aquest mateix sentit es va pronunciar Carla Dinarès, la portaveu de Capgirem Vic, remarcant que no entenia la necessitat d'una persona més "amb tot l'equip tècnic" del qual disposa l'Ajuntament.

Tant el PSC com ERC es van abstenir i Capgirem va votar-hi en contra. L'alcaldessa Anna Erra va remarcar que s'havia d'encarar "la recta final de la nova gestió dels serveis" i aquest nou càrrec és l'"eina transitòria" per a la urgència que significa.

La condemna del TSJC a VicVerd
El cas VicVerd va tornar al ple durant el torn de precs i preguntes. Després que Osona.com publiqués en exclusiva que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat l'empresa mixta per l'atropellament mortal d'un treballador el 2018, els principals grups de l'oposició, ERC i Capgirem, van demanar a l'Ajuntament -un dels socis de l'empresa- que es retirés del litigi.

Des d'ERC, Josep Lluís Garcia va pregar que "l'Ajuntament acati la sentència i no recorri el Tribunal Suprem, i que convidi als seus socis de VicVerd a fer exactament el mateix". "ERC no vol ser còmplice de perpetuar el dolor que va generar la pèrdua. Aquest tema hauria d'acabar avui aquí i segurament ja no hauria d'haver arribat aquí", puntualitzava Garcia.

Per la seva banda, la portaveu de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va comentar que "fa tres anys que la família està batallant aquest tema" i per això van demanar que "per la part que li toca a VicVerd" que no recorrin la sentència. Dinarès recordava que el fet que la sentència reconegui que ha estat un accident laboral obre la porta a què la família pugui cobrar indemnitzacions i tingui un "reconeixement emocional, moral i de cura".

El regidor Albert Castells, durant una votació del ple. Foto: Adrià Costa

El regidor de Manteniment i Serveis, Albert Castells, va defugir el prec dels principals partits de l'oposició. "Ens neguem a contribuir a un debat públic d'un tema tan delicat", deia el regidor, remarcant que seguiran els processos judicials i respondran a tots els jutjats que se'ls demani. El també president de VicVerd no va avançar la posició de l'empresa mixta, és a dir, si recorrerà o no.

El cost de la biblioteca
Un dels altres punts que va generar debat al ple va ser aprovar l'inici d'expedient de modificació de contracte de les obres de construcció de la nova biblioteca Pilarín Bayés. Des d'ERC Vic, Garcia remarcava que "part del nou contracte es suporta en els diners del romanent". "Estem utilitzant una vegada més diners alliberats per fer front a la Covid. No és aquest el seu destí", criticava.

Dinarès, de Capgirem, criticava que la modificació del contracte obre la porta a què pugui augmentar el percentatge d'extres, és a dir, més despesa. "Una obra com aquesta no pot costar un milió més del previst", alertava.

La regidora Palmero va apuntar que es tractava d'una "valoració tècnica" i en cap cas política. En aquest sentit explicava que s'havien trobat errors o mancances que calia aprofundir en el projecte. "Són ajustos tècnics", reiterava.

Davant la insistència de Capgirem per demanar "major control i rigor" amb les modificacions de contracte, l'alcaldessa Anna Erra va dir que es faria un monogràfic per exposar tota la informació i mostrar com avançava el projecte. "És una obra de ciutat i tots n'hem de ser partícips", afegia. Només va votar aquest punt a favor l'equip de govern. ERC i el PSC es van abstenir i Capgirem va votar-hi en contra.

L'ordenança de bon govern, altre cop al punt de mira
Durant la sessió també va prosperar definitivament l'aprovació de l'ordenança de bon govern, civisme, bons costums i convivència ciutadana. L'aprovació inicial del passat abril ja va aixecar polseguera. Per això, des de Capgirem Vic van presentar una al·legació a l'article 373 en què diu que "se sancionarà les persones que s'emportin objectes o residus dels contenidors sense autorització prèvia".
 

La regidora Carme Tena, al ple municipal de Vic. Foto: Adrià Costa


El ple la va desestimar amb els vots favorables de JxCat i PSC, i el "no" de Capgirem i ERC. Des de l'equip de govern, Castells remarcava que el punt feia referència a "robatoris" i que la mateixa llei de residus demanava aquesta regulació. Com ja van fer en el seu moment, ERC i Capgirem van reiterar i insistir en el fet que aquest punt "estigmatitza la pobresa". Des del PSC, Tena apuntava que no creuen que "la voluntat del govern" sigui sancionar la mendicitat. Per això demanava que no es produïssin aquests casos extrems.

De gossos i gats
Dels 26 dictàmens que hi havia al ple de Vic, només nou es van aprovar per unanimitat, entre els quals hi ha la reurbanització del segon i tercer tram del carrer Nou. Cal destacar, però, que n'hi havia onze sobre procediments sancionadors per la tinença de gossos potencialment perillosos.

De fet, al ple, a més de gossos també s'hi va parlar de gats. Diverses entitats animalistes de la comarca van demanar, a través d'una moció que signava ADRO, millorar la gestió dels gats ferals de la ciutat. La moció demanava, entre altres, no reubicar els gats en un únic refugi o crear una xarxa de voluntaris.

La moció no va prosperar. L'equip de govern va ser l'únic que va votar-hi en contra. La regidora Núria Vergés va esgrimir que la gestió actual era "més sostenible" tenint present que la ciutat "té altres necessitats". Tot i això, va veure interessant crear aquesta xarxa i va comprometre's a buscar una altra opció reubicar els gats que tingui més consens.

Pel ple també va passar per urgència un punt per l'ampliació de terminis de resolució de recursos i al·legacions presentades contra la Relació de Llocs de Treball. Tots van votar-hi a favor, excepte Capgirem que es va abstenir.

Contra l'increment de preus de l'electricitat
ERC també va presentar una moció contra l'increment de preus de l'electricitat i va fer una crida a la mobilització. Tal com relatava Roger Mas, el fort increment d'aquest preu farà que "moltes famílies no puguin assumir les factures i es trobin en risc de pobresa energètica".

Per això, va proposar diversos acords, sobretot en l'àmbit municipal per evitar-ho. Es tracta de posar a disposició un punt d'informació sobre el bo social per fer front a la pobresa energètica, promoure la instal·lació de sistemes d'autoconsum o que l'Ajuntament es comprometi a executar actuacions d'estalvi energètic. Tots els partits van votar-hi a favor, malgrat que el regidor Castells va puntualitzar que algunes d'aquestes accions ja les portaven a terme.
 

L'alcaldessa Anna Erra, durant el ple. Foto: Adrià Costa


Arxivat a