​L'Hospital de Vic estrena unes proves diagnòstiques del cor més avançades

Fins ara per fer-se una prova AngioTAC, que permet veure l'anatomia coronària de forma tridimensional, els pacients s'havien de derivar al Clínic de Barcelona

Fent una prova d'AngioTAC a l'Hospital de Vic.
Fent una prova d'AngioTAC a l'Hospital de Vic. | CHV
Osona.com
04 d'octubre del 2021
L'Hospital Universitari de Vic ha incorporat una prova de diagnòstic d'imatge, l'AngioTAC coronari, que permet veure en tres dimensions l'anatomia del cor. Tal com destaca el Consorci Hospitalari de Vic (CHV) en una nota, fins ara, els pacients que tenien dolor toràcic i que es dirigien a urgències amb un risc de cardiopatia isquèmica moderada o baixa, es derivaven a l'Hospital Clínic de Barcelona i, amb la Covid-19, les llistes d'espera per TAC coronaris han augmentat exponencialment.

Poder fer aquest tractament a Vic suposa estalviar aquest desplaçament i diagnosticar abans aquesta patologia. Així mateix, amb l'AngioTAC s'eviten fer altres proves que fins ara resultaven necessàries per perfilar el diagnòstic, com ara proves d'esforç o ecocardiogrames. Cal destacar que l'Hospital de Vic és el primer centre sanitari de la Catalunya Central amb aquest sistema de diagnòstic.

Aquesta exploració funciona com una mena de "filtre", que serveix per descartar una malaltia cardíaca significativa i que, gràcies a la seva alta definició servirà també, en molts casos, per fer un diagnòstic d'altres patologies.

La prova es realitza amb un aparell de tomografia computada que incorpora un nou software que sincronitza la captació d'imatges amb el batec cardíac. Això permet obtenir una imatge tridimensional molt precisa de l'anatomia coronària.

En quins pacients es fa servir?
Es programa en pacients que presentin dolors toràcics que van a urgències, amb un risc de cardiopatia isquèmica moderada o baixa. Si el resultat de l'AngioTAC és normal, atès que el valor predictiu negatiu d'aquesta prova és molt alt, es pot descartar la cardiopatia isquèmica.

En cas que es detecti alguna lesió coronària, cal realitzar un cateterisme cardíac per mirar les artèries coronàries. Això suposa derivar el pacient a l'Hospital Clínic de Barcelona. Allà es realitzaran unes proves que permetran diagnosticar-lo i es decidirà si cal o no intervenir.

L'AngioTAC és una prova que requereix la intervenció d'un cardiòleg especialitzat en TAC coronari i un radiòleg. La seva interpretació de la imatge serà clau per fer un bon diagnòstic i descartar altres patologies.