​Bombers instal·la una seu del grup caní al parc de Vic

Els guies canins passen a tenir dedicació exclusiva per poder donar resposta de manera més ràpida

Alguns dels integrants del Grup Caní de Recerca dels Bombers de la Generalitat al parc de Lleida.
Alguns dels integrants del Grup Caní de Recerca dels Bombers de la Generalitat al parc de Lleida. | Anna Berga/ACN
Redacció
04 d'octubre del 2021
Els Bombers de la Generalitat han posat en marxa aquest octubre les dues seus permanents del Grup Caní de Recerca (GRCR) als parcs de Lleida i Vic, que donaran cobertura a tot Catalunya tots els dies de l'any. Així, passa a haver-hi sempre dos guies canins, com a mínim, amb dedicació exclusiva preparats per donar servei, principalment en tasques de recerca de persones, esfondraments, esllavissades i allaus.

Des de Bombers afirmen que amb aquests canvis, els guies de guàrdia poden activar-se i sortir del parc abans, estalviant fins a més d'una hora. El GRCR està format per 12 guies canins i els seus respectius gossos, repartits entre 6 a Lleida i 6 a Vic, a més de 3 guies voluntaris que donen suport quan és necessari.

Els Bombers han escollit els parcs de Lleida i Vic com a seus del GRCR perquè consideren que estan situats en dos punts geogràfics ben comunicats, situats estratègicament a l'est i a l'oest del país, i que tenen a la seva disposició els vehicles i el material necessaris per a una activació immediata. A partir d'aquí, les guàrdies a les dues seus s'organitzaran de manera alterna, de manera que durant 24 hores hi haurà dos binomis – 2 guies amb 2 gossos a cada guàrdia – a una seu i, durant les 24 hores següents, hi haurà dos binomis més a l'altra. Això ha de permetre una activació immediata d'aquesta unitat i, per tant, millorar-ne la resposta.

Cada torn comptarà amb la presència d'un gos de rastreig, capaç de seguir un rastre a partir d'una mostra d’olor i que pot treballar tant en entorns naturals com urbans, i un altre de venteig, que assenyala o descarta la presència de persones en una extensió de terreny o un recinte. Els Bombers també disposen de gossos especialitzats en trobar gent sota la neu i se n0estan formant d0altres per a recerques aquàtiques.

D'altra banda, des de l'1 de febrer els guies canins estan reconeguts com a subgrup dins el Grup d'Actuacions Especials (GRAE) de la Subdirecció General Operativa del cos, i els seus membres es dediquen exclusivament a tasques de recerca. L'any passat, el GRCR va realitzar un total de 133 serveis.

En aquest sentit, el cap de la Divisió de Grups Operatius Especials dels Bombers, Miquel López, ha assegurat que la dedicació exclusiva dels guies canins marca "un punt d'inflexió", ja que millora la seva velocitat d'activació. En canvi, fins fa poc aquesta feina es combinava amb les tasques pròpies dels bombers, fet que en retardava l'arribada al servei. "Activar un guia podia representar una demora d'entre 30 minuts a més d'una hora", ha indicat el cap del GRCR, Jordi Riera.
 

Alguns dels integrants del Grup Caní de Recerca dels Bombers de la Generalitat al parc de Lleida. Foto: ACN.


16 binomis
El GRCR es va formar entre el 2007 i el 2008 mitjançant un conveni entre el cos i els bombers professionals o voluntaris que havien ensinistrat gossos i superaven el procés d'homologació que els autoritzava a prestar serveis de recerca de manera regular al cos. Actualment, Bombers compta amb 16 binomis, formats per 12 bombers professionals i 3 bombers voluntaris i els seus cans, a més d'un responsable del servei que també disposa de gos. L'objectiu del cos és assolir un model amb la xifra de 16 professionals i 7 voluntaris.

Pel que fa els animals, Riera ha assenyalat que el GRCR no té una raça fixa, ja que assegura que el més important no és la varietat del caní sinó la manera d'ensinistrar-lo. De fet, aquest procés d'ensinistrament comença quan els gossos son uns cadells i dura uns quatre anys, tot i que posteriorment els animals continuen entrenant amb els seus guies un mínim de cinc dies a la setmana.

Riera també ha volgut deixar clar que l'ensinistrament de recerca està basat en l'estímul, el joc i la recompensa, de manera que "per als gossos no és treballar, sinó un joc". A diferència d'altres serveis que fan servir aquests animals en tasques de seguretat, el gos no pertany al cos dels Bombers de la Generalitat, sinó al seu guia; amb qui romandrà, en qualitat de mascota, un cop acabi la seva vida professional.

Bombers demana precaució amb l'inici de la temporada de bolets
Bombers ha aprofitat la presentació de les seus del GRCR per demanar precaució a la gent que tingui intenció d'anar a collir bolets en les properes setmanes. De fet han recordat que l'any passat van efectuar 24 serveis relacionats amb recerques de boletaires, i que enguany ja en porten 10, tot i que cap d'aquests darrers ha requerit la participació del GRCR.

Davant d'això, recomanen a la gent que eviti sortir quan hi ha mal temps i que, quan ho faci, porti el mòbil carregat i avisi a coneguts i familiars sobre la zona on van a buscar bolets. Com a precaució, també recomanen vestir amb colors vius, calçat adient i roba d'abric, a més de portar menjar i beure. Per evitar desorientar-se també demanen que s'agafi punts de referència a l'entorn, com ara de camins, barrancs o del lloc on s'ha estacionat el vehicle, entre altres.
Arxivat a