​Nou jutjat de primera instància a Vic per descongestionar l'acumulació de casos civils i penals

L'edifici, ubicat a la rambla Hospital, acollirà en un futur el jutjat de guàrdia i espais per a la Fiscalia

El nou jutjat d'instrucció 6 de Vic, aquest divendres al matí.
El nou jutjat d'instrucció 6 de Vic, aquest divendres al matí. | Carles Fiter
Osona.com
01 d'octubre del 2021
El Departament de Justícia ha posat en marxa aquest dijous un nou jutjat a Vic. Es tracta d'un nou Jutjat de Primera Instància i Instrucció, el número 6, i on es tractaran casos que fan referència a la jurisdicció civil com a la penal.

Comptarà amb una plantilla de nou professionals: tres gestors, quatre tramitadors i dos auxilis judicials. A banda, disposarà d'un jutge i un lletrat, que depenen del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Ministeri de Justícia, respectivament. Amb el nou jutjat la plantilla de Vic creixerà fins a les 79 persones entre magistrats, lletrats, forenses i funcionaris.

El nou jutjat s'ubica al número 46 de la rambla de l'Hospital, en un edifici que és propietat de l'Ajuntament i Justícia en tindrà el dret de superfície. Ara s'hi estan fent obres d'adequació per allotjar-hi, a més d'aquest nou òrgan judicial, el jutjat de guàrdia, i també els espais per a la Fiscalia.

S'està treballant en l'adequació de tots els espais interiors de l'edifici, com ara l'ampliació de l'accés, un nou taulell de control i la construcció de lavabos per al Jutjat de Guàrdia; la renovació de la climatització i ventilació, la instal·lació de circuits tancats de televisió per al control dels accessos, el nou volum de connexió amb l'edifici de Junyent; la rehabilitació de les façanes i cobertes i la substitució de totes les fusteries exteriors. Està previst que totes les obres finalitzin el març de 2022.

Casos civils i penals
En relació amb la jurisdicció civil, el jutjat d'instrucció 6 de Vic es farà càrrec de conflictes entre particulars o entitats, reclamacions econòmiques, incapacitacions de persones, desnonaments, contractes de compravenda, herències i arrendaments. En l'ordre penal, assumirà l'enjudiciament dels judicis sobre delictes lleus, i també la instrucció dels altres delictes, que seran enjudiciats pels jutjats penals o per les audiències provincials.

Un nou edifici judicial per a Vic
El Departament de Justícia vol agrupar les tres seus judicials actuals de Vic en un únic edifici, que es preveu que pugui funcionar entre març i abril de l'any vinent. Així la seu ubicada al número 12 del carrer del doctor Junyent es desllogarà.

Pel que fa a la principal, al número 4 del mateix vial i que és propietat del Departament, comunicarà amb la de la rambla de l'Hospital, fet que permetrà agrupar en una única seu judicial tots els jutjats.

Vic guanyarà, així, 500 metres quadrats per a usos judicials. En total seran 1.141 metres, quasi el doble dels 612 actuals. Aquesta ampliació permetrà desenvolupar la nova oficina judicial, que ja està funcionant a molts jutjats de Catalunya, i dotar d'espai al personal de la Fiscalia.

Els nous espais s'han dissenyat tenint en compte les víctimes del delicte, per preservar-les i evitar que tinguin contacte amb els seus agressors. Els ciutadans disposaran d'un nou espai sense barreres arquitectòniques i amb un únic accés a tots els jutjats, que es farà per l'actual porta principal del carrer del carrer del doctor Junyent. L'única excepció serà el jutjat de guàrdia, al qual s'accedirà per l'entrada de l'edifici Serra i Moret.

Els judicis penals més a prop de Vic
Els judicis penals, que des de l'octubre de 2019 es fan a Manresa perquè les instal·lacions no reunien les condicions necessàries, podrien tornar a Vic a finals de 2022. Fa uns quants mesos Justícia va arribar a un acord per ocupar un immoble ubicat a la ronda de Camprodon i que és propietat de l'Ajuntament. L'ocuparia sota la figura d'un dret de superfície amb cànon, a canvi que el consistori s'encarregui de les obres de condicionament funcional.

Al nou edifici hi haurà la sala de vistes penal i es faran obres de condicionament per allotjar-hi els 9 tècnics de mesures penals alternatives que hi ha a la seu del carrer del doctor Junyent, 12, la qual, un cop desallotjada, es retornarà al seu propietari.

Actualment s'està tramitant la constitució d'un dret de superfície amb cànon i la previsió, si no sorgeix cap al·legació, és licitar les obres a continuació i tenir-les finalitzades el setembre de 2022.

Prop d'1,5 milions per als jutjats de Vic
Justícia invertirà 1.472.210 euros en les obres d'unificació de tot l'equipament i en l'adequació del nou jutjat. Només el nou jutjat de primera instància tindrà un cost de 238.699 euros.
Arxivat a