«Si en Txevi és terrorista, nosaltres també ho som»

Més de 150 persones han acompanyat Buigas als jutjats de Vic que està acusat de pertinença a una organització terrorista en l'Operació Judes

 Txevi Buigas, acompanyat de desenes de persones aquest matí als jutjats de Vic.
Txevi Buigas, acompanyat de desenes de persones aquest matí als jutjats de Vic. | Adrià Costa
30 de setembre del 2021
Actualitzat a les 15:08h
Unes 150 persones han acompanyat Txevi Buigas, un dels encausats de l'Operació Judes del 23-S, als jutjats de Vic. Aquesta setmana els tretze CDR investigats, processats per terrorisme i tinença i fabricació d'explosius, han estat citats als jutjats de la seva zona per declarar. A Vic, s'han sentit crits de "No estàs sol"; "Si en Txevi és terrorista, nosaltres també ho som"; "Estem amb tu"; o "Tots som Txevi".
 
Tant Buigas, com la seva advocada Montse Vinyets han fet acte de presència, ja que no han ni declarat. "No tenim res a declarar perquè no té cap tipus de sentit aquesta construcció de les forces de seguretat", ha explicat l'advocada, a la sortida dels jutjats, remarcant que la seva defensa "és una esmena total al que diu l'auto de processament".

La cita d'avui ha estat un tràmit tècnic, la declaració indagatòria, en què el jutge li ha notificat oficialment la resolució de processament i el delicte de què se l'acusa. El procediment ha durat poc més d'un quart d'hora. Fins a la data de judici a l'Audiència Nacional, encara hi ha un llarg procés. "Encara queden mesos fins a la data del judici", ha destacat Vinyets, que no s'ha atrevit a fixar-ne una.

"La peça clau serà desmuntar l'existència d'aquesta organització perquè no hi ha hagut cap acció violenta durant el procés independentista", ha dit l'advocada, remarcant que "aquest procediment és la culminació de l'estratègia de voler equiparar el moviment amb violència per part de l'Audiència Nacional i Fiscalia".

Vinyets ha aprofitat per denunciar una vulneració del dret de defensa, ja que hi ha procediments d'aquesta causa que són secrets i no en coneixen els continguts. "No sabem què motiva que s'incoï tota aquesta causa contra en Txevi i la resta d'acusats", ha afegit.

Cau el delicte de tinença d'explosius
A Buigas se li imputa pertànyer a una organització terrorista, que "encara avui ens pregunem quina és perquè només està a la ment dels agents de la Guàrdia Civil que van redactar els atestats", ha destacat la lletrada.

Cal destacar, però, que inicialment la imputació que se li feia també era per tinença d'explosius. "Ara a l'auto de processament aquest tipus delictiu ha caigut", ha apuntat l'advocada. Tot i això, no ha tret ferro a l'assumpte, ja que se'l segueix acusant de pertinença a una organització terrorista: "L'acusació és greu i estem parlant d'uns marcs penalògics molt elevats".

Com la resta d'acusats, a Buigas se li ha imposat una fiança de mil euros per respondre a possibles danys i perjudicis. Aquesta xifra ja venia amb el processament -on es dicten, els fets, la qualificació...-. "Se'm fa difícil imaginar-me quins danys i perjudicis hi ha", confessa Vinyets, fent èmfasi en el fet que no hi ha hagut cap fet concret de tot el que s'acusa els tretze CDR.
 

Txevi Buigas amb l'alcalde de Folgueroles, Xevi Roviró. Foto: Adrià Costa


Buigas, emocionat i agraït
A Buigas se l'ha pogut veure emocionat en veure la multitud de persones que s'han concentrat a Vic per donar-li suport. "El suport que dona la gent és el millor. Em reconforta, em fa seguir endavant i no defallir", ha dit a la premsa, mentre ha volgut transmetre un agraïment a tots els concentrats i als que no hi han pogut ser.

Entre les persones que han acompanyat Buigas, s'hi ha pogut veure Edu Gabón, un dels altres encausats pel 23-S, dos joves d'Altsasu o el pallasso Jordi Pesarodona; així com també representants polítics com l'alcalde de Folgueroles, Xevi Roviró; i regidors dels tres grups independentistes de Vic.

Una vintena de persones han vingut a peu des de Folgueroles, i quan han arribat en terme municipal de Vic, una vintena més s'ha afegit al grup fins a arribar als jutjats.
Arxivat a