Un estudi del BETA i l'ICRA ajuda el sector ramader a reduir els antibiòtics en els purins

La recerca mostra els resultats obtinguts en tres plantes de tractament de dejeccions ramaderes a la Catalunya Central

Una planta de compostatge
Una planta de compostatge | UVic-UCC
Osona.com
29 de setembre del 2021
Actualitzat a les 10:32h
El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC i l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) han presentat una guia tècnica que recull els resultats d'un estudi sobre la presència de fàrmacs i antibiòtics d'ús veterinari en les dejeccions ramaderes. El document també fa recomanacions sobre la manera com aquests contaminants es poden reduir amb les tecnologies actuals.

El manual pretén ser una eina per orientar les empreses del sector ramader sobre quines tecnologies són més efectives i proposar estratègies de mitigació perquè la utilització de purins no suposi un risc per al medi ambient, la salut animal i la salut pública.

La guia "Demostració de la capacitat de reducció d'antibiòtics en tecnologies de tractament de purins: Guia tècnica d'assessorament per al sector ramader" recull els resultats obtinguts en tres plantes reals de tractament de dejeccions ramaderes a la Catalunya Central. 

Segons Meritxell Gros, investigadora de l'ICRA, l'estudi "confirma que tot i les millores que en els últims anys s'han fet al sector ramader per reduir el subministraments de fàrmacs i antibiòtics, les concentracions en purins de porc i fems de vaca detectades són remarcables".

Els compostos detectats amb més freqüència són els antibiòtics del grup de les tetraciclines, fluoroquinolones, macròlids, lincosamides i tiamulina, que s'utilitzen per al tractament de malalties gastrointestinals i respiratòries, juntament amb el flubendazol, un fàrmac per tractar els paràsits intestinals, i l’anti-inflamatori flunixina.

La guia tècnica conclou amb un seguit de recomanacions per al sector ramader, pel que fa a la gestió de les dejeccions ramaderes i la seva valorització com a fertilitzants agrícoles.