​Les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d'Osona s'integren a l'associació de productors més gran de l'estat

Aquesta unió permet tenir més força a l'hora de negociar amb la indústria de la llet

Carles Fiter
27 de setembre del 2021
Un grup de vaques en una explotació de Malla
Un grup de vaques en una explotació de Malla | ACN
Les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d'Osona han iniciat els tràmits per incorporar-se a Agaprol OPL, l'associació de productors de llet més gran de l'estat espanyol. El fet d'integrar-se a aquesta OPL (organització de productors de llet) permet tenir més forçaa l'hora de negociar els contractes -trimestrals, anuals o triennals- amb les indústries de la llet.

Agaprol OPL representa 570 explotacions ramaderes a l'Aragó, Astúries, Castella i Lleó, Cantàbria, Castella La Manxa, Galícia, Madrid i Navarra, així com també algunes de Catalunya. En conjunt produeixen més de 750.000 tones de llet cada any.

Les cooperatives osonenques han advocat per implantar a Catalunya una OPL. Segons Daniel Bassas, director general de la Plana de Vic i portaveu de la branca de la llet a la Federació de la Cooperatives Agràries de Catalunya, aquesta plataforma de negociació hauria de servir per "importar el model a Catalunya i crear, a mig termini, una OPL que associï els diferents productors catalans.

Els mesos d'estiu han estat molt complicats per als productors de llet d'aquestes cooperatives osonenques. L'expiració dels contractes amb Làctia de Mercadona ha provocat negociacions límit en què s'ha establert un preu de compra de la llet al voltant dels 0,35 cèntims, encara que els costos estiguin fixats per sobre dels 0,37.

Per la seva banda, Mercadona ha anunciat que apujarà el preu del bric de la llet i que no el vendrà per sota dels 60 cèntims el litre. Els pagesos, però, ho veuen insuficient. Per això, segueixen mobilitzats, s'han manifestat i han organitzat jornades per trobar formes de supervivència.