1 de 10
Medi ambient

​Baixen un 70% les incidències a Sau mentre s'ha regulat l'accés de cotxes

Valoració positiva de la prova pilot que ha endreçat l'entorn del pantà i que podria quedar-se

Un informador atenent un conductor al punt de control del pantà, aquest estiu | ACN
per Carles Fiter, Vic, Catalunya | 22 de setembre de 2021 a les 08:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Bons resultats de la prova pilot de regulació de l'accés de cotxes a la vall de Sau. "Les valoracions són positives per totes les parts", explica l'alcalde de Vilanova de Sau, Joan Riera, a Osona.com, remarcant que durant aquest estiu s'ha endreçat els entorns i sobretot s'han estalviat les problemàtiques. Per exemple, "els Mossos no han hagut d'actuar", afegeix.

I no només és una percepció de l'alcalde; la Diputació de Barcelona xifra en un 70% la disminució de les incidències a la zona de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona respecte a anys anteriors, com focs a terra, acampades, i efectes sobre el mobiliari i la senyalització.


La prova pilot a Sau ha funcionat del 20 de juliol al 12 de setembre. Els visitants que volien accedir a la zona de lleure del pantà havien de fer una reserva prèvia i pagar una taxa de 5 euros per poder fer ús de les 80 places disponibles per a cotxe. Les motos han pagat 2 euros. També es va millorar la senyalització i el reforç d'informació amb personal específic.

Els dines recaptats s'han destinat a cobrir el cost del personal d'informació ambiental i dels serveis que s'ofereixen a l'àrea, així com d'accions per mantenir i conservar l'espai natural protegit.D'altra banda, el batlle destaca que les empreses del pantà que patien per no treballar amb la regulació "ho han pogut fer igualment i de manera organitzada". Pel que fa als visitants, Riera remarca que "la resposta de la gent ha estat bona i ho han entès".


Serrells a polir i possible implantació


"Lògicament hi ha coses a millorar", exposa l'alcalde, com la barrera de senyalització o tenir en compte l'escletxa digital que afecta persones grans, entre altres coses. En tot cas, es tracta de serrells que es poden anar perfilant.

Riera remarca que un cop hagin recollit la valoració dels veïns, es trauran unes conclusions i es posarà sobre la taula si la prova pilot es converteix en regulació estable. En cas que sí, l'alcalde apunta que s'hauria d'implementar per Setmana Santa i durant la campanya d'estiu.

Registren 13.300 visitants


Segons la Diputació, aquest estiu s'han registrat uns 13.300 visitants, una xifra similar als de l'estiu de 2019, que es va arribar a uns 14.000, però molt inferior a la de l'any apassat, en què es va arribar als 24.000 visitants.

Riera apunta que s'esperaven una afluència més alta -similar a la del 2020-, però també reconeix que en alguns casos han anat a municipis veïns. Com per exemple, els pescadors il·legals de la zona que s'han desplaçat a la zona de còdol de les Masies de Roda.

Els dies de més afluència de visitants han estat els caps de setmana i alguns dijous i divendres de l'agost. Durant els 52 dies de prova pilot, a 16 s'ha arribat al nombre màxim de visitants. En anys anteriors, en dies de màxima afluència, s'havien notat efectes negatius i problemes de convivència amb els residents de la zona i amb les activitats agràries, ramaderes i forestals.

 

Participació