Un Matagalls sense barreres

Adrià Preseguer, un jove de Taradell amb paràlisi cerebral, corona el cim amb l'ajut d'uns 200 voluntaris

L'Adrià Preseguer amb familiars després de coronar el Matagalls
L'Adrià Preseguer amb familiars després de coronar el Matagalls
16 de setembre del 2021
Actualitzat el 29 de setembre a la 13:33h
L'Adrià Preseguer Crusats es va despertar abans d'hora diumenge passat. Estava nerviós: havia de coronar el Matagalls. Era la seva primera vegada i ho havia de fer amb molta gent. Aquest jove, de 21 anys i de Taradell, té paràlisi cerebral i va poder pujar a aquest cim osonenc gràcies a l'ajut d'una cadira especial -anomenada Joëlette- i acompanyat per gairebé 200 voluntaris.
 
En declaracions a Osona.com, el seu pare, Josep Preseguer, explica que va ser "molt emotiu". "L'Adrià va estar molt content i eufòric. Va ser molt feliç", remarca. Entre els voluntaris, hi havia familiars, amics, professionals que acompanyen a l'Adrià en el seu dia a dia, gent de Taradell i d'Osona. "Va ser una festa de la inclusió", afegeix el pare.

L'ascensió estava organitzada pel Centre Excursionista de Taradell i també va col·laborar-hi l'Ajuntament, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) amb la seva àrea inclusiva, l'ADFO, Sant Tomàs, Osonament, l'ONCE, Agents rurals i un llarg etcètera.

La multitud va sortir de Collformic a les 8 del matí. Durant la pujada, un grup de voluntaris van portar la cadira de l'Adrià. De fet, alguns d'aquests ja s'havien entrenat prèviament per aprendre a dominar-la. A l'hora de baixar, però, van agafar-la els responsables de Rodamunt, una entitat que està més acostumada a portar aquest tipus de cadira. "Hi havia més risc de baixada, però estaven perfectament coordinats", apunta el pare.
 

Voluntaris tibant de la cadira d'Adrià Preseguer per coronar el Matagalls.


L'Adrià obre la veda
"El que es pretén amb aquesta sortida és donar a conèixer que la gent amb una discapacitat o mobilitat reduïda també poden gaudir de la muntanya", explica a Osona.com Carme Delgado, presidenta del Centre Excursionista de Taradell. "El cas de l'Adrià és extrem. No ha de ser Matagalls, pot ser tranquil·lament l'Anella Verda, Bellmunt o la Creu de Gurb", subratlla.

L'Adrià és un amant de la natura. Fins ara havia pogut passejar-se per indrets més accessibles, ara, però, gràcies a aquesta iniciativa i la descoberta d'aquesta eina podrà coronar cims. De fet, tal com destaca el seu pare, "per fer feliç l'Adrià anant a la muntanya necessitem aquest material".

Tant Preseguer com Delgado coincideixen en el fet que diverses institucions tenen cadires Joëlette a disposició. "Aquest moviment ha fet aparèixer material", diu el seu pare, mentre que Delgado alerta que "amb aquesta moguda, sabem que en té la Diputació de Barcelona, la Xarxa de Parcs Naturals o l'Ajuntament de Vic". Per això, "seria interessant que la gent se n'assabentés", afegeix la presidenta del CET.

De moment, diverses persones ja s'han adreçat a la família Preseguer Crusats i s'han ofert a acompanyar-los a pujar altres cims. "No només va ser pujar a Matagalls. Van ser moltes altres coses", diu el pare. "L'Adrià ha obert una escletxa perquè tothom que vulgui pugui fer muntanya". El Matagalls ha estat el primer cim que ha coronat el jove de Taradell, però "segur que no serà l'últim", conclou.
 

Moltes persones d'arreu de la comarca van acompanyar l'Adrià a fer l'ascensió.


"Muntanyes per a tothom"
La nova junta de la FEEC ha creat una àrea d'inclusió per, precisament, apropar la muntanya a tothom. Ramon Rodríguez, que està al capdavant d'aquesta àrea, també va acompanyar l'Adrià diumenge passat. En declaracions a Osona.com, apunta que actualment s'està donant a conèixer, fan divulgació i planificació, sobretot adreçades a entitats. "Preparem rutes inclusives per a persones amb discapacitat mental o limitacions mecàniques i funcionals", exemplifica.

El lema de Rodríguez és "muntanyes per a tothom". Remarca que fer excursionisme també ajuda a moltes persones que tenen patologies o, fins i tot, de la tercera edat. Per això, reitera que des de la FEEC proposen formació i recursos perquè socis i el seu entorn social "tinguin la capacitat de facilitar activitats i no quedar-se el marge d'experimentar el que va passar a Matagalls".