Les claus per a la supervivència del sector lleter

Agrupar-se en una organització de productors làctics o disposar d'un marc legal són algunes de les propostes sorgides durant una jornada celebrada a Vic

Jornada del sector lleter a l'Auditori del Sucre de Vic
Jornada del sector lleter a l'Auditori del Sucre de Vic | Josep M. Montaner
Carles Fiter
15 de setembre del 2021
Actualitzat a les 17:45h
"Quan veus tot aquest quòrum és que hi ha ganes de canviar les coses". D'aquesta manera ha encetat el seu torn de paraula Marc Xifra, responsable del sector lleter d'Unió de Pagesos, aquest dimecres a la jornada "Un preu just per a la llet: de la utopia a la realitat?", que s'ha celebrat al Sucre de Vic.

Durant les diverses xerrades que han començat al matí, i que ha inaugurat la consellera Teresa Jordà, s'ha posat de relleu les diverses dificultats que viu el sector lleter, així com algunes de les possibles vies per a la supervivència de les explotacions.

El secretari d'Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, ha instat els ramaders catalans a crear una Organització de Productors Làctics (OPL) per millorar la posició dels pagesos al llarg de la cadena alimentària.

Considera que això donarà "més força" al sector per negociar "de tu a tu" amb la indústria i ha assegurat que la Generalitat donarà suport amb tot allò que pugui. Les OPL són una eina avalada per la Unió Europea perquè els ramaders es puguin organitzar i agrupar.

Canviar les regles
Per la seva banda, Xifra ha remarcat que necessiten "un marc legal" per poder fer la seva feina. "Necessitem que es defineixi una posició de domini i fins on es pot arribar", ha dit, fent referència a les grans distribuïdores que pràcticament fixen el preu de la llet. "Si no canviem les regles, no ens en sortirem", ha conclòs. 

Jordi Vidal, de JARC, ha destacat que la modificació de la Llei de la Cadena Alimentària ha demostrat ser "totalment ineficaç per protegir els ramaders dels abusos".

Des de la Cooperativa Plana de Vic i Vaquers d'Osona, el seu portaveu, Daniel Bassas, ha recordat que la viabilitat de moltes explotacions és "insostenible" perquè "els preus de compra no donen marge a un preu just". Segons Bassas, cal "trobar la fórmula per fer coincidir els preus de cost amb els preus de mercat". També considera que s'ha de posar en valor la llet i deixa clar que no pot ser un producte reclam: "Hem de valoritzar el seu valor nutricional però sobretot transmetre el rol del ramader".

La jornada, que ha omplert l'auditori del Sucre de gom a gom, ha estat organitzada per les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d'Osona, conjuntament amb la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic. Aquest sector segueix mobilitzat per exigir un preu de la llet just.
Arxivat a