El pla estratègic per al Remei arriba amb poc suport

El ple de Vic aprova una modificació de crèdit per destinar 310.000 euros a la nova biblioteca i posa les bases per a l'aparcament

El ple municipal comença el curs de forma presencial
El ple municipal comença el curs de forma presencial | Josep M. Montaner
14 de setembre del 2021
Actualitzat a les 9:03h
L'Ajuntament de Vic va celebrar aquest dilluns el primer ple del curs, que, a més de ser presencial, va estar marcat per l'aprovació del pla estratègic comunitari del barri del Remei. Però va arribar amb poc suport. Només va votar-hi a favor l'equip de govern de JxCat i el PSC. ERC va abstenir-se i Capgirem Vic va votar en contra. Tal com exposava el regidor d'aquest barri Josep-Ramon Soldevila, després d'una diagnosi i de rebre més d'un centenar de propostes, s'han proposat quatre àmbitsd'actuació.

Es tracta de programar activitats extraescolars adreçades a la infància, els joves i les famílies del barri per afavorir la cohesió social i la generació d'oportunitats; fer una cartografia de la situació de les comunitats de veïns, del parc d'habitatges, dels usos i la situació dels equipaments i espais públics del barri; fer una definició conjunta i posada en marxa de l'espai de referència per al barri amb dinàmiques comunitàries; i la millora, manteniment i dinamització dels espais públics del barri.

Soldevila va remarcar que des de l'equip de govern es comprometen a portar a terme en aquest mandat el consell de barri, una comissió per a la millora i la dinamització de l'espai públic i una comissió de coordinació transversal. "Ho fem amb el convenciment i creiem que les oportunitats i fortaleses d'aquest barri no es poden retardar més", concloïa.
 

Soldevila, durant el ple d'aquest dilluns. Foto: Josep M Montaner


Els principals partits de l'oposició no ho van veure del tot clar. Des d'ERC, la portaveu Maria Balasch va criticar que la mostra de la diagnosi del pla no era representativa, que el planejament no trobava "res de nou" i, sobretot va remarcar que en cap lloc es concretava el pressupost necessari per desenvolupar el conjunt d'accions. "Hi ha bona voluntat, però arriba tard, malament i sembla una operació de maquillatge", etzibava.

Susanna Vives, de Capgirem Vic, va criticar com s'havia gestionat el pla estratègic, remarcant que era "fet a mida dels interessos del govern". A més, va apuntar que hi havia moltes demandes de col·lectius dels barris que havien estat obviades. També va declarar que la partida havia de quedar reflectida.

D'altra banda, la regidora socialista, Carme Tena, va remarcar que compartien els quatre eixos estratègics, "especialment el d'habitatge públic". "Creiem que aplicar-lo milloraria les problemàtiques", afegia. En tot cas, també reconeixia que era necessària una partida pressupostària. "Les bones voluntats estan molt bé, però sense diners no es poden realitzar", va dir.

En el torn de rèplica, Soldevila va reiterar que es comprometien a posar una partida per a desenvolupar el pla, però que encara s'estaven parlant dels pressupostos de cara l'any vinent per especificar-la.

L'alcaldessa Anna Erra també va intervenir-hi i va demanar "una mica de generositat", tenint en compte que es va portar a terme durant la pandèmia. Va reconèixer que potser haurien d'haver fet una prèvia amb la resta de partits, però que ho va portar a terme una empresa referent a nivell català en processos d'aquesta índole. En tot cas, va comprometre's a destinar-hi una partida econòmica i anar desplegant aquest pla. "A part de paraules, som de fets", concloïa.

De biblioteques i pàrquings
La nova biblioteca Pilarín Bayés també va acaparar força protagonisme en el plenari d'aquest dilluns. D'una banda, es va fer una modificació al pressupost per dotar de més diners les obres de la biblioteca. Tal com relatava, la regidora d'Hisenda, Núria Homs, s'ha incrementat la despesa de l'equipament i per això s'hi destinaran 310.000 euros que surten de romanent.
 

Josep-Lluís Garcia i Maria Balasch, al ple de Vic. Foto: Josep M Montaner


Tota l'oposició es va mostrar contrària a aquest moviment. Esquerra i el PSC es van abstenir, mentre que Capgirem va votar-hi en contra. Des d'ERC, Josep-Lluís Garcia manifestava que el govern no està utilitzant el romanent per "pal·liar els efectes de la pandèmia". En aquest sentit, destacava que no era la primera vegada i que estaven perpetuant aquesta acció d'utilitzar els diners per fer altres coses.

En aquest mateix sentit, Roger Cumeras, de Capgirem Vic, criticava que aquesta acció no ajudaria a pal·liar "els efectes socials i econòmics de la pandèmia" i, a més, que aquesta acció eren "costos extres d'una obra ja pressupostada". La regidora del PSC, Carme Tena, també va apuntar que dubtava que s'haguessin de cobrir costos extres en lloc de destinar-ho a cobrir a efectes de la pandèmia.

L'alcaldessa Anna Erra va tancar el dictamen destacant que era "una inversió social i ecònomica per la ciutat". I que en cap cas estaven deixant de pal·liar els efectes de la pandèmia, ja que havien i estan desplegant iniciatives en aquest sentit.

D'altra banda, també es va fer el primer pas pel servei d'aparcament d'aquesta biblioteca. Tal com apuntava la regidora d'Urbanisme, Fabiana Palmero, està previst que hi puguin aparcar 45 cotxes, dos dels quals seran per a elèctrics i deu places per a bicicletes. Des de l'oposició, ERC i Capgirem van criticar que el servei fos de gestió indirecte, és a dir, a través d'una concessió. Des del PSC, també van afegir que no hi havia la necessitat d'aquest aparcament a la zona. Esquerra i PSC es van abstenir i el PSC va votar en contra.

El que sí que es va aprovar per unanimitat va ser la bonificació de l'ICIO per les obres de construcció d'una biblioteca a l'escola Guillem de Montrodon. Tal com destacava la regidora d'Educació, Elisabet Franquesa, s'ampliarà l'escola amb aquesta biblioteca que també s'hi podrà accedir des de l'exterior. "Les obres estan a punt d'iniciar-se aquest setembre", avançava la regidora.

Dels sis dictàmens, només dos es van aprovar per unanimitat mentre que la resta -quatre- no van aconseguir tot el suport.
 

Els regidors de Capgirem Carla Dinarès i Roger Cumeras. Foto: Josep M Montaner


Piscines i mobilitat
Al torn de precs i preguntes, Esquerra va posar a sobre la taula l'obertura de les piscines durant l'onada de calor. El regidor Roger Mas va criticar que la mesura que va fer Vic va arribar després que l'implementessin altres pobles d'Osona, i alhora que va haver-hi una manca de comunicació, sobretot per establir qui entrava i qui no. Per això, va demanar establir un protocol i un conveni amb les piscines de la ciutat de cara els propers estius. "Hi ha d'haver un criteri seriós, a llarg termini i estable", destacava.

El regidor d'Esports, Titi Roca, va dir que obrir les piscines per a tothom no era l'única solució davant les onades de calor i, a més, que hi havia 34 refugis climàtics a la ciutat. Tot i això, va recollir el prec.

Des de Capgirem, van proposar diverses accions que afecten la línia de tren de Vic. D'una banda, el regidor Roger Cumeras va demanar allargar fins a Vic els sis trens que actualment s'aturen a la Garriga per obres de desdoblament a la línia. Això ha generat molt malestar per als usuaris.

D'altra banda, Susanna Vives demanava instal·lar plaques solars a la coberta de l'estació de Vic per a la transició energètica. El regidor Josep Arimany i responsable de l'R3 va recollir el prec i va comprometre's a transmetre-ho a Pere Macías, coordinador del Pla de Rodalies.

Unanimitat pel reconeixement de la discapacitat social
Durant el ple només es va presentar una moció, a través de JxCat, pel reconeixement de la Síndrome d'Asperger com una discapacitat social. La representant de l'Associació d'Asperger d'Osona, Raquel Berengueras, exposava que aquest trastorn -neurobiològic inclòs dins de l'espectre de l'autisme- no està reconegut com a discapacitat social.

I aquesta "manca de reconeixement" repercuteix negativament a "totes les etapes vitals" de les persones amb Asperger. Per tot això van demanar "consens" per incloure aquest col·lectiu amb "els drets que els pertoca per poder viure en igualtat", així com també el reconeixement institucional i jurídic. Tots els partits van votar-hi a favor.
 

La regidora socialista Carme Tena. Foto: Josep M Montaner


Arxivat a