Curs escolar

La UVic recupera la presencialitat d'abans de la pandèmia

La universitat reforça l'atenció psicològica i emocional dels estudiants que ho necessitin amb la creació d'una unitat específica

per Osona.com, Vic, Catalunya | 13 de setembre de 2021 a les 11:45 |
Una estudiant posant-se gel a les mans després de sortir d'una classe de la UVic. | ACN
La UVic-UCC ha començat un nou curs acadèmic amb la recuperació de la presencialitat d'abans de la pandèmia. Segons les directrius marcades per la Direcció General d'Universitats, no es pot superar el 70% d'ocupació dels espais acadèmics. A la pràctica, significa recuperar la presencialitat.

"En una situació habitual ja no s'hi arribava perquè els estudiants es reparteixen entre les classes del matí o la tarda o quan es fan pràctiques", remarca la vicerectora d'Ordenació Acadèmica, M. Àngels Piñana, que destaca el retorn a una certa normalitat docent si bé es mantenen mesures de prevenció contra la Covid-19 com ara dur mascareta. D'altra banda, es reforça l'atenció psicològica i emocional dels estudiants amb una unitat específica.


La Facultat de Medicina és la primera que ja ha començat les classes. Ho va fer el 6 de setembre si bé els estudiants del primer any no trepitjaran les aules fins aquest dilluns. La resta de graus també començaran avui o en els pròxims dies.

El model híbrid del curs passat va requerir una inversió en tecnologia de 936.000 euros per adaptar els espais a les restriccions d'aforament, mesures de seguretat i el reforç de la docència en línia. Aquest nou curs s'ha continuat amb la incorporació de més aules híbrides per avançar en la docència virtual, un recurs que es mantindrà malgrat que les classes tornaran a ser presencials.


Concretament s'han creat noves aules híbrides que se sumen a les que el curs vinent ja es van posar en marxa. En total s'han invertit més de 50.000 euros i se n'estrenaran a la Facultat de Ciències i Tecnologia del Campus UVic, a la nova sala d'ates Mercè Torrents i a la Facultat de Medicina, tant de Vic com a Manresa. També s'han comprat mesuradors de C02 per garantir la qualitat de l'aire dels espais.

La vicerectora d'Ordenació Acadèmica de la UVic-UCC, M. Àngels Piñana. Foto: ACN.


La vicerectora d'Ordenació Acadèmica de la UVic-UCC, Àngels Pinyana, explica a l'ACN que "una part petita de les classes" es podran fer en línia si el professor creu que és el més adient en cada cas. La pandèmia, segons diu, va obligar a implantar el model virtual però ara s'ha vist que també té avantatges i cal aprofitar aquest potencial quan sigui necessari. "És un recurs més", remarca.
 
Pel que fa al protocol de seguretat d'enguany, es demana que els estudiants omplin un certificat d'autoresponsabilitat per evitar possibles contagis. Des de la universitat no poden saber qui s'ha vacunat i qui no, però es fomentarà la vacunació de la comunitat. De fet està previst que el pròxim 15 de setembre hi hagi un punt de vacunació sense inscripció prèvia dins la campanya Jo em vacuno del Departament de Salut. Serà al pati de l'edifici de Miramarges del campus de la UVic de les 12 a les 16 h.


Una altra novetat és que en cas d'un positiu a la classe, els alumnes i professors no s'hauran de confinar com a grup bombolla tal com va passar l'any passat. Les restriccions i el protocol, però, poden canviar en funció de l'evolució de la pandèmia i el que decideixin les autoritats competents.

Les carreres de salut continuen mantenen una alta demanda


En relació a les noves matriculacions d'aquest curs, no tenen les dades definitives però sí que han notat que es manté l'alta demanda dels graus de salut, com ara medicina, fisioteràpia i infermeria i no hi haurà prou oferta de places. Precisament, aquesta universitat participa en una investigació que mesura l'impacte de la Covid i l'interès dels universitaris amb aquestes carreres, basant-se amb enquestes fetes a tot l'Estat. 

El projecte Temps, que està liderat pel grup de recerca M₃O i la Càtedra de Bioètica Fundació Grífols de la UVic-UCC, situa els estudis de biomedicina al capdavant amb un augment de la demanda del 180% durant l'any passat i en comparació amb el 2019, quan no hi havia pandèmia. D'altres com Medicina i Infermeria, creixen un 44% i un 31% mentre que Odontologia, un 29%, o Psicologia, un 24%. Es tracta de dades preliminars a l'espera de les conclusions finals.
 

Uns alumnes al fons i la carpeta de la facultat de Medicina de la UVic. Foto: ACN.


"Entenem que aquesta onada continuarà en els pròxims anys", afirma Pinyana, que assegura que s'està treballant per augmentar l'oferta de places actual. D'altra banda, explica que una de les línies estratègiques de la universitat és seguir ampliant els màsters.

Es promou la salut i el suport emocional


La irrupció de la pandèmia i les noves necessitats d'acompanyament emocional, han portat a reorganitzar l'atenció en l'àmbit de la salut mental que ja es venia fent en anteriors cursos. Fins ara el servei s'oferia des d'una unitat més global, on es tractaven diferents problemàtiques. 

Aquest curs, però, s'ha fet un pas més i s'ha creat el que han anomenat Unitat de Psicologia Clínica per poder atendre millor l'augment de les peticions. En paral·lel, també es fa un acompanyament a aquells treballadors de la UVic-UCC que ho necessitin. Es vol combatre així l'impacte en la salut i les conseqüències emocionals de pèrdua de familiars, angoixa per la situació viscuda o l'impacte socioeconòmic.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació