​Suspenen la Marxa dels Vigatans per la pluja però la lluita persisteix

Un acte improvisat a l'Auditori del Sucre reuneix més de dues-centes persones

L'Auditori del Sucre, ple de gent
L'Auditori del Sucre, ple de gent | Josep M. Montaner
10 de setembre del 2021
Actualitzat a les 23:54h
La Marxa dels Vigatans ha quedat suspesa un any més. Si l'any passat la Covid va estroncar la prèvia de la Diada de Catalunya, enguany la pluja ha estat la protagonista. Des de l'organització esperaven que s'aturessin els aiguats a partir de les 8 del vespre, però no hi ha hagut treva. De fet, el 2019 la pluja també va obligar a suspendre la Marxa.

Tot i això, s'ha organitzat un pla B a l'Auditori del Sucre de Vic, que ha quedat ple a vessar. S'hi han concentrat més de dues-centes persones. La Marxa dels Vigatans d'enguany tenia previst acollir-ne unes 800 a la plaça de Vic, totes assegudes. De fet, aquesta setmana totes les cadires ja havien quedat reservades.

Mantenir la flama de la lluita
El lema de la Marxa era "La lluita continua". I durant l'acte s'han projectat diversos vídeos en què s'ha fet un repàs cronològic dels fets més destacats entre el 1705 i el 2021, entre els quals el 50è aniversari d'Òmnium Osona. I s'ha posat atenció a les persones represaliades i a totes les víctimes dels danys col·laterals de la repressió viscuda.

Precisament, un dels protagonistes ha estat el pallasso Jordi Pesarodona, que ha recordat que aquest divendres el Parlament de Catalunya ha atorgat la Medalla d'Honor del Parlament a les persones represaliades a Catalunya, que l'independentisme xifra en unes 3.500 persones. Pesarodona s'ha mostrat molt emocionat per l'ovació de la sala i ha donat les gràcies a Vic "per mantenir la flama encesa".
 

Marcel Mauri, durant l'acte que ha substituït la Marxa. Foto: Josep M Montaner.


I en aquest mateix sentit s'ha pronunciat el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, felicitant els 50 anys de l'entitat a Osona: "Gràcies per portar la flama de la llengua, de la cultura i de la llibertat", ha dit, mentre en destacava el seu compromís i fermesa. També ha remarcat que no només volen despenjar les imatges dels exiliats a la plaça Major de Vic, sinó que "només" deixaran de lluitar "quan la bandera de la república catalana onegi a tots els ajuntaments de Catalunya".

Tot i que en aquest acte no s'han pogut ni veure les tradicionals torxes, ni els penons entrant a la plaça, s'ha mantingut el caliu previ a la Diada, amb l'entrada de la flama de la mà de l'infant Elna Parareda, de Santa Eulàlia de Riuprimer, que ha pronunciat el diàleg de compromís amb Mercè Generó, l'homenatjada d'enguany.

Durant l'acte, el públic també s'ha emocionat amb la interpretació d'Els Segadors del Cor Vivaldi o els versos musicats del cant feminista de Maria Mercè Marçal, Cançó de fer camí, a càrrec de Núria Centellas, Carla Ferrer i Clara Serrano.

Hores abans sí que s'ha pogut celebrar la tradicional ofrena floral a Bac de Roda i la conferència de la Diada a l'Ajuntament de Vic. Sota el títol de "Tornar-hi a ser", ha anat a càrrec de Jordi Turull, exconseller i pres polític indultat.
Arxivat a