​La Marxa dels Vigatans recupera una tímida presencialitat

Després de l'aturada per la pandèmia, l'acte a la plaça Major de Vic tindrà per lema "La lluita continua", amb els encausats pel procés com a protagonistes

La Marxa dels Vigatans, en una foto d'arxiu
La Marxa dels Vigatans, en una foto d'arxiu | Adrià Costa
Pere Pratdesaba
09 de setembre del 2021
Actualitzat el 10 de setembre a les 19:40h
La plaça Major de Vic tornarà a acollir el proper 10 de setembre, la vigília de la Diada, la Marxa dels Vigatans. Òmnium Osona fa setmanes que treballa en una nova edició de l'acte, després d'anul·lar-se el passat 2020 per la pandèmia. L'acte començarà a les 21.30 i tornarà a ser presencial.

Aquest any el lema de la Marxa és “La lluita continua” i farà un repàs cronològic dels fets més destacats entre el 1705 i el 2021. La Marxa també posarà especial atenció a totes les persones represaliades i a totes les víctimes dels danys col·laterals de la repressió viscuda. A més a més, es destacaran els 50 anys que aquest 2021 celebra Òmnium Osona.

La Marxa serà presencial i adaptada a la situació sanitària actual provocada per la Covid-19. Serà un acte més estàtic i amb menys moviment que en altres edicions. Això vol dir que una part de la plaça Major estarà delimitada i que el públic s’haurà d'inscriure prèviament per assistir-hi. Per poder accedir a aquest perímetre caldrà inscriure’s a través del formulari habilitat al web de la Marxa (l'aforament és limitat i les entrades ja estan exhaurides). L’accés a aquesta zona s’obrirà dues abans de l’inici de la Marxa, a les 19.30 h per facilitar l'entrada.

L’espectacle d’enguany combinarà música, teatre i projeccions. Un element important serà el moviment d’unes caixes de cartró gegants que simbolitzaran que, gràcies a les petites lluites fetes des de diversos àmbits i per moltes persones, som on som. Un lluita feta durant molts anys, per moltes persones i que, totes juntes, sumen una gran feina, i que aquesta feina no s’atura malgrat la repressió viscuda. L’acte serà una invitació a continuar la lluita per recuperar les llibertats nacionals.

L’espectacle farà un repàs a diversos moments històrics i posarà especial atenció al
naixement d’Òmnium Osona, que enguany es commemoren els 50 anys, i també a totes les persones represaliades i a totes les víctimes dels danys colaterals de la repressió viscuda arran del procés. A la plaça Major no hi faltaran representats de tots els pobles que conformen les columnes que tradicionalment feien una entrada amb les torxes enceses.

Enguany, els participants dels diversos pobles estaran ubicats al centre de la Plaça i
l’encesa de torxes serà estàtica. L’encesa es farà amb la col·laboració del públic també.
Trobaran una torxa a la cadira i un full amb les instruccions. Els versos musicats del cant
feminista de Maria Mercè Marçal, Cançó de fer camí, serà la peça que tancarà l’acte.

Homenatge a Mercè Generó
En el marc dels actes de la Marxa, el passat dilluns es va fer l'acte a la persona homenatjada d'aquesta edició: Mercè Generó. S'ha reconegut la gerent d'Osonament per la seva tasca al capdavant de l'entitat, a favor de la cultura, la llengua, el país i la cohesió social. Generó fa gairebé 40 anys que treballa per un model d'atenció integral de salut mental i addiccions a la comarca d'Osona.

Arxivat a