1 de 10
CHV

El CHV comença a aixecar el nou edifici que acollirà els laboratoris

El trasllat, previst per al 2023, alliberarà tota una ala de la planta baixa de l'Hospital Universitari de Vic per poder ampliar les consultes externes

Recreació de com seran els nous laboratoris | CHV
per Redacció, Vic, Catalunya | 8 de setembre de 2021 a les 14:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El trasllat dels laboratoris del Consorci Hospitalari de Vic està cada vegada més a prop. A partir d'aquest mes de setembre i fins a finals d'any, es durà a terme la primera fase de la construcció del nou edifici que acollirà aquests serveis, la qual comprèn l'estructura, la façana i la coberta.
 


Sobre les dependències d'Osona Salut Mental i de Manteniment del CHV, s'alçarà una nova edificació de dues plantes i un eix d'ascensors (per salvar les actuals barreres arquitectòniques d'aquestes instal·lacions).


A la primera planta s'hi traslladaran els laboratoris i tots els equipaments dels serveis de laboratori clínic i d'anatomia patològica.

En total, una setantena de professionals que disposaran d'uns espais de treball molt més moderns, confortables i funcionals, adaptats als requeriments de la seva feina. Els dos serveis treballaran de forma independent però coordinada per aprofitar les sinèrgies, amb àrees específiques per a cada servei i espais comuns com vestuaris, lavabos, zones de descans o magatzems.

 
La segona planta del nou edifici es destinarà a la branca d'Hospital Universitari: espais per a la docència i la recerca, vinculats a la Unitat Docent Territorial de Vic de la Facultat de Medicina i a les diferents facultats de la UVic-UCC.
 

El calendari


El trasllat dels laboratoris és un projecte que porta anys de gestació, degut a la seva complexitat i elevat cost. El 2019 es va redactar i dissenyar el projecte, però no ha estat fins enguany que s'ha pogut activar la construcció de l'estructura de l'edifici. El 2022 està previst iniciar una segona fase d'obres per condicionar-ne els interiors -prioritzant la primera planta-. L'objectiu és que el segon trimestre del 2023 s'hi puguin traslladar els laboratoris.
 
L'estructura de l'edifici i els interiors de la primera planta tindran un cost aproximat de 5 milions d'euros. Un esforç inversor que estarà condicionat a l'estabilitat pressupostària i que es finançarà amb els fons anuals que aporta el CatSalut.
 

El gran laboratori d'Osona


Al laboratori clínic del CHV hi treballen una cinquantena de persones en diferents torns, per garantir un servei ininterromput 24 hores. Cada any analitzen unes 200.000 mostres biològiques (és a dir, 2 milions de determinacions anuals) de pacients dels propis centres del CHV, Atenció Primària, sociosanitaris i mútues. Uns estudis que són clau per al diagnòstic, pronòstic, tractament, seguiment i prevenció de malalties.

Per la seva banda, l'equip d'anatomia patològica està format per una quinzena de professionals. Entre altres, cada any analitzen més de 23.000 mostres de pacients del CHV i de l'Atenció Primària, que s'obtenen a través de biòpsies, autòpsies o citologies.
 

Alliberar espai per a l'atenció ambulatòria


Ara els laboratoris estan situats a la planta baixa de l'Hospital Universitari de Vic. El seu trasllat és una condició "indispensable" per realitzar la principal actuació de millora d'espais que es preveu a mig termini: la reforma integral de l'àrea ambulatòria (gabinets de proves, consultes externes i hospitals de dia).
Participació