1 de 10
Marxa dels Vigatans

La Marxa dels Vigatans serà estàtica però sense perdre l'essència

La plaça Major de Vic estarà delimitada i els 800 assistents hauran d'estar asseguts

Presentació de la Marxa dels Vigatans 2021 a Folgueroles | Josep M. Montaner
per Carles Fiter, Folgueroles, Catalunya | 1 de setembre de 2021 a les 09:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Marxa dels Vigatans d'enguany serà presencial, però no serà com la dels darrers anys en què s'omplia la plaça Major de Vic de moviment. Tot plegat per la situació derivada de la Covid-19. Tal com explicava el president d'Òmnium Osona, Alfred Verdaguer, aquest dimecres a Folgueroles, l'acte del proper 10 de setembre "serà més estàtic i amb una part delimitada per al públic que s'haurà d'inscriure prèviament per participar-hi".

Serà una Marxa "adaptada, però que manté l'essència", deia Raimon Casals, el responsable artístic, remarcant que "la flama continuarà venint de Sant Sebastià" i també hi haurà els tres himnes -La Muixeranga, La Balanguera o Els Segadors-, el diàleg de compromís, les torxes o els penons que acostumen a entrar pels set carrers de la plaça, entre molts altres.


Tot i això, enguany el públic estarà assegut -hi ha unes 800 localitats- i, per tant, les torxes s'encendran una a una des de les cadires per garantir les distàncies de seguretat. Podeu fer la reserva per participar-hi en aquest enllaç.

La Marxa dels Vigatans començarà a dos quarts de 10 de la nit i el públic podrà accedir a l'espai delimitat dues hores abans (19.30h). L'acte es podrà seguir en directe per El 9 TV.


La lluita continua


La 19a edició de la Marxa commemorarà un any més els fets del 1714 i reivindicarà la necessitat de recuperar les llibertats nacionals. Tal com recordava Casals, el lema d'enguany serà "La lluita continua" i farà un repàs cronològic dels fets més destacats entre el 1705 i el 2021.


Hi haurà cinc moments que es destacaran a través d'accions combinades "amb música, teatre i projeccions", avançava Casals. Aquests moments són el 1705 (el Pacte de Sant Sebastià), el 1714, el 1971 (naixement d'Òmnium Osona), el 2017 i el 2021.
 

Raimon Casals explicant com serà la Marxa d'enguany. Foto: Josep M Montaner


Unes caixes s'aniran desplaçant per la plaça fins que vestiran l'escenari. Cadascuna representarà les petites lluites i accions que ha fet cada poble de la comarca, "una feina que continua viva per aconseguir la llibertat", declarava el responsable artístic.

D'altra banda, "si el 2019 va estar centrada en els presos i exiliats, enguany serà en les persones represaliades", afegia Casals.

Acte d'homenatge descentralitzat per primera vegada


Per primer any l'acte a la persona homenatjada, que enguany és Mercè Generó, serà descentralitzat. Tal com destacava Verdaguer, "el paper d'Òmnium Osona ha de ser arribar a tot el territori". I es té la intenció de seguir aquesta tendència en les properes edicions. Per això, la roda de premsa també va tenir lloc a Folgueroles.

Fins ara l'homenatge es feia en un espai de la capital d'Osona -normalment al Temple Romà- i hi assistien els alcaldes del municipi de l'homenatjat.

Enguany, serà el proper dilluns, 6 de setembre a les 8 del vespre, a Can Dachs de Folgueroles. Caldrà inscripció prèvia al correu osona@omnium.cat. S'ha reconegut la gerent d'Osonament per la seva tasca al capdavant de l'entitat, a favor de la cultura, la llengua, el país i la cohesió social. Generó fa gairebé 40 anys que treballa per un model d'atenció integral de salut mental i addiccions a la comarca d'Osona.

 

Participació