sector lleter

Plana de Vic i Vaquers d'Osona alerten que la pujada de preu de llet de Mercadona és «una neteja d'imatge»

Les dues cooperatives consideren que l'increment de tres cèntims no repercutirà en els productors

per Osona.com, Vic, Catalunya | 27 d'agost de 2021 a les 08:55 |
Abocada de llet a un Mercadona de Vic per exigir un preu just de la llet, la setmana passada. | Carles Fiter
Les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d'Osona critiquen l'anunci fet per Mercadona d'incrementar tres cèntims el preu de la llet i lamenten que només busca "netejar la imatge de la marca després de les últimes mobilitzacions". Daniel Bassas, portaveu de les cooperatives, alerta que és una mesura de "'milkwashing'" i que no repercutirà en els productors ni tindrà cap afectació al preu final.


Mercadona va anunciar aquest dimecres que no vendria el bric de llet de marca blanca (Hacendado) per sota dels 0,60 cèntims i des d'Unió de Pagesos ja van criticar la mesura en considerar-la del tot insuficient. Els ramaders alerten que el preu del bric de llet hauria de ser de 0,85 cèntims perquè tota la cadena alimentaria s'hi pugui guanyar la vida.

Vaquers d'Osona i Plana de Vic titllen de "manipulació" l'anunci fet per Mercadona i creuen només vol "netejar la imatge" després de les "protestes sostingudes i quan es compleix un mes de l'acord in extremis que van haver d'acceptar les cooperatives per no abocar 182.000 litres de llet diaris".Un contracte a contracor


Les dues cooperatives recorden que el 2 d'agost passat Làctia, el principal proveïdor de Mercadona, "es va negar a recollir les dues cubes de llet dels ramaders d'Osona perquè havia expirat el contracte". Segons asseguren, "l'amenaça de no recollir la llet va fer que els productors es trobessin davant la disjuntiva d'acceptar el preu de 0,35 cèntims que Làctia havia ofert o bé haver de llançar la llet". Asseguren que les cooperatives van acceptar el nou contracte "a contracor" però critiquen que es queda "lluny de la reclamació dels 0,37 cèntims en què està establert el preu mínim per cobrir els costos de producció".

A través del comunicat també apunten que la situació ha empitjorat en els darrers mesos perquè el preu dels cereals ha augmentat. El resultat, segons ells, és que "en aquests mesos d'estiu, el cost de producció ha crescut, però encara no se sap quin serà l'increment per litre produït".

En aquest sentit, Vaquers d'Osona i Plana de Vic asseguren que continuaran treballant per aconseguir que la pròxima revisió del contracte s'apropi al preu òptim per cobrir costos i negociaran, els propers dies, amb els altres operadors del sector lleter.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació