Romà Casanova: «L'Església està per damunt dels bisbes»

El nou administrador apostòlic de Solsona remarca que "no és època de fer grans innovacions, sinó de transició a l'espera d'un nou bisbe"

Casanova és des d'aquesta setmana el bisbe accidental de Solsona.
Casanova és des d'aquesta setmana el bisbe accidental de Solsona. | Josep M. Montaner
26 d'agost del 2021
Actualitzat el 24 de setembre a les 8:46h

El 1891, el bisbe de Vic Josep Morgades va convertir-se en administrador apostòlic del bisbat de Solsona, que va aconseguir restaurar-lo el 1895 després d'un llarg procés. 130 anys després, la història ha tornat a unir les dues diòcesis en una feta semblant. Després de la renúncia Xavier Novell, el bisbe de Vic, Romà Casanova, s'ha convertit en l'administrador d'aquesta diòcesi.

Divendres, 20 d'agost, tres dies abans de l'anunci de la renúncia de Novell, Casanova ja estava al corrent del nou càrrec que hauria d'assumir. Tal com ha explicat en una trobada amb mitjans comarcals, es tracta d'un encàrrec del Papa de Roma. Va demanar-li que fos el nou administrador apostòlic de la diòcesi de Solsona "en nom de la Santa Seu".

També va demanar-li que a les 12 del migdia fos a Solsona quan es fes l'anunci de la renúncia de Novell. "Amb una notícia com aquesta era bo ser-hi perquè la diòcesi no se sentís orfe sense bisbe", ha relatat Casanova.

Una hora després, a la una, el nou administrador apostòlic ja es va reunir amb el Col·legi de consultors del bisbat, que vindria a ser com un "equip de govern", ha exemplificat.

Aires de continuïtat
En aquest sentit, la feina a la diòcesi solsonenca no s'ha aturat. Casanova remarca que "hi ha una continuïtat" perquè es conserva el mateix equip amb el qual havia treballat Novell. De fet, des del primer moment com a bisbe de Solsona, ja va signar el nomenament de mossèn Marc Majà com a vicari general, el mateix que en el període de Novell. És a dir, va ratificar la mà dreta del seu antecessor.

"La tasca de l'administrador és vetllar per la diòcesi a l'espera del nou bisbe", ha dit, remarcant que "no és època de fer grans innovacions, sinó una època transitòria". En aquest sentit, espera que d'aquí a mig any ja hi hagi un nou bisbe a la diòcesi.
 

El bisbe de Vic, Romà Casanova, aquest dijous al matí en una trobada amb la premsa comarcal. Foto: Josep M. Montaner


Pel que fa a organització, Casanova té previst ser el despatx de Solsona els dimecres i divendres, i la resta de dies d'entre setmana a Vic. "Un bisbe ha d'estar a la diòcesi, ser present pel que faci falta i vetllar per tothom", ha remarcat.

Fins ara, amb el bisbat de Vic, estava al capdavant d'unes 250 parròquies i 120 mossens i preveres. Amb la diòcesi de Solsona, s'hi afegeixen més d'un centenar de parròquies i uns 40 mossens. En tot cas, "no és qüestió de sumar, sinó d'entrar en una dinàmica diferent", ha dit.

Un cop per a la diòcesi de Solsona
Això no treu que no hagi estat un cop dur per a la diòcesi. Així ho ha expressat Casanova: "La renúncia de Novell s'ha rebut amb dolor perquè era el bisbe i l'estimaven i també amb perplexitat".

"És un cop dur, però hem de tirar endavant. L'Església és una entitat que té un valor, sempre continua i està per damunt dels bisbes, que hi són un temps determinat", ha afegit. Sobre la renúncia de Novell, ha demanat "respecte" per la seva decisió i ha remarcat les paraules del comunicat on es parlava que ho ha fet "lliurement" i "per raons personals".

Dues diòcesis molt properes
El bisbe de Vic creu que l'han escollit com a bisbe de Solsona perquè és una "diòcesi veïna" i perquè hi ha "molta relació entre Solsona i Vic", des del full diocesà o el pelegrinatge a Lurdes. Casanova, que s'ha sentit molt ben rebut a Solsona, ha destacat que també hi ha molta coneixença entre les dues comunitats. De fet, ha explicat que coneix la gran majoria d'integrants del Col·legi de consultors.

En tot cas, descarta l'opció de ser bisbe de les dues diòcesis. I precisament ha recordat que a l'Arxiu Episcopal de Vic hi ha una carpeta de l'etapa en què Morgades va ser administrador apostòlic de Solsona. "En aquell moment la diòcesi estava en entredit i des de Vic es va lluitar perquè es tornés a recuperar", ha dit, mentre ha remarcat que "Solsona és una diòcesi amb vida pròpia i ha de seguir així".

 

Arxivat a