Mercadona apujarà el preu de la llet però els pagesos ho veuen insuficient

La cadena no vendrà el bric per sota de 60 cèntims el litre

Llet a l'entrada Mercadona, a Vic, per exigir un preu just de la llet.
Llet a l'entrada Mercadona, a Vic, per exigir un preu just de la llet. | Carles Fiter
25 d'agost del 2021
Actualitzat el 27 de setembre a les 10:10h
Mercadona ha decidit que finalment apujarà lleugerament el preu de la llet. Fonts de l'empresa han confirmat a Osona.com que la cadena no vendrà el bric de llet per sota dels 0,60 euros el litre. Tot i que no donen més detalls de la xifra en qüestió i quan començarà a aplicar-se, destaquen que volen fer "un pas endavant", ja que el problema és sectorial. Aquesta pujada és d'entre dos i tres cèntims del preu actual.

En una nota expliquen que els proveïdors làctics estan "suportant" des de principis d'any "un fort increment de les matèries primeres, dels costos energètics, de transport i d'envasos que repercuteix notablement en el preu de producció de la llet". Per això, diuen, no els ha quedat "cap altre remei" que "traslladar una part de l'important increment de costos que s'està produint al preu final de la llet".

Des d'Unió de Pagesos, Marc Xifra, el responsable del Boví de Llet del sindicat, considera que "és un pas ridícul" i "un insult". Després de les diverses protestes a supermercats de la cadena, com la de divendres passat a Vic, Xifra remarca que és una estratègia per rentar-se la cara, ja que la situació del ramader seguirà igual.

En aquest sentit, el pagès destaca que el cost de produir la llet és molt més elevat que aquest lleuger increment. "Estem parlant de la viabilitat d'explotacions i de famílies que viuen al camp i tenen problemes per continuar", relata el ramader, remarcant que els acabaran enfonsant. "Si no s'apugen els cèntims al lineal no és sostenible".

Per aconseguir aquesta sostenibilitat, el preu del bric de llet hauria de ser de 0,85 cèntims. De fet, Xifra apunta que la cistella de la compra dels supermercats ha anat pujant de preu, però la llet sempre s'ha mantingut.

Mercadona, a l'ull de l'huracà  
La setmana passada, es va viure l'episodi sonat en un supermercat de Vic on es va abocar llet, fems i palla. Les diverses entitats i sindicats de ramaders del sector lleter han posat al punt de mira a Mercadona perquè és qui té la quota de mercat làctic més elevada d'Espanya (al voltant del 30%). "Mercadona arrossega tota la resta de distribuïdores a la baixa", remarca Xifra.

Per tot això, la cadena valenciana està a l'ull de l'huracà perquè marca el ritme i el preu per a moltes altres distribuïdores. Durant la concentració de la setmana passada, ja es destacava que "alguns estan esperant que Mercadona faci el gest de canviar-ho" per fer-ho després ells.

El passat 3 d'agost, les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d'Osona van arribar a un acord amb Làctia perquè l'empresa els hi seguís comprant la llet fins a finals de setembre. Va ser un acord in extremis i per un preu mínim: 0,35 euros -dos cèntims més de l'habitual-, molt per sota del cost que reclamaven per poder cobrir despeses. Els damnificats van signar per no llençar els litres i litres de llet.

En aquest aspecte, Xifra remarca que amb aquest lleuger augment de preu, Mercadona cobreix els dos cèntims que va apujar als pagesos. I en alguns casos -suposant que sigui superior a 0,60- serà la gran companyia qui es quedarà el 0,02.

Sigui com sigui, els pagesos segueixen mobilitzats i ja preparen noves concentracions per reclamar un preu just de la llet.

Arxivat a