​L'església del pantà de Sau, la més antiga del món que es conserva dreta submergida a l'aigua

Així l'ha qualificat Official World Record, l'entitat registradora de rècords mundials

Osona.com
25 d'agost del 2021
Actualitzat el 27 d'agost a les 12:22h
L'església de Sant Romà de Sau, situada al pantà, és la més antiga del món que es conserva dreta i submergida en aigües. També és la que es troba a més profunditat (23 metres). Així ho ha confirmat l'entitat sense ànim de lucre Official World Record. Es tracta d'una associació registradora de rècords mundials, amb seu a Vic i sucursals arreu del món, activa des del 2010.

Fa prop d'un any l'entitat va començar la investigació sobre si l'església de Sant Romà de Sau era la més antiga que es conserva en aquestes condicions, i ara ho ha confirmat. L'església és d'estil romànic llombard i data del 1062. El pantà no es va construir fins 900 anys després, l'any 1962. Fa més de 50 anys que està submergida.

"Vam preguntar-nos quantes ermites romàniques hi podrien haver sota l'aigua, però després vam obrir-ho a totes les esglésies; aquí va ser quan vam veure que estàvem davant un fet únic a tot el món i que ningú ho havia comprovat fins ara", explica a l'ACN el seu president, David Ventura.

Arran de la recerca documental, van aparèixer altres esglésies antigues submergides. L'únic candidat que podia fer-li competència estava a Turquia, un temple bizantí de l'any 303. En aquest cas, però, està a 3 metres de profunditat i només se'n conserven els fonaments.

Van localitzar la creu durant la recerca
Durant la recerca, un equip de submarinistes de l'entitat avaluadora va trobar la creu del campanar al fons del pantà després que aquesta fos arrencada. Van haver de submergir-se més de 23 metres per comprovar si l'església es conserva bé a nivell de fonamentació.
 

Segons el president de l'entitat, David Ventura, aquesta tardor Official World Record publicarà el seu primer llibre on, a part d'aquest rècord de Sau, apareixeran d'altres fites mundials rellevants. El llibre estarà traduït al català i a més de 100 idiomes, fet inèdit en una primera edició d'una obra.