Més pressió a Mercadona per exigir un preu just per la llet

Aboquen llet, fems, palla i aigua l'entrada d'un supermercat a Vic per capgirar la situació al sector lleter

Concentració a Mercadona, a Vic, per exigir un preu just de la llet.
Concentració a Mercadona, a Vic, per exigir un preu just de la llet. | Carles Fiter
20 d'agost del 2021
Actualitzat a les 14:15h
"Aquí hi ha mala llet", deia un home a l'entrada del Mercadona a Vic, on ramaders hi han abocat llet, palla, fems i finalment aigua. El que no sabem és si ho deia pel preu que els paga la gran distribució -Làctia- o pel fet de ruixar amb llet i aigua tota la façana del supermercat.


Unes 150 persones i una quinzena de tractors s'han concentrat aquest matí per exigir un cop més un preu just de la llet. És la segona convocatòria d'aquest estiu. La primera va tenir lloc a finals de juliol i va concentrar més persones, però en ple agost es pot considerar tot un èxit de convocatòria. La manifestació l'ha convocat Unió de Pagesos (UP) i l'Associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC).

"Hi tornem a ser perquè les coses no han canviat gens i inclús han empitjorat una mica" ha explicat Marc Xifra, representant d'UP, remarcant que les matèries primeres i el preu de l'electricitat segueixen pujant.

Xifra ha remarcat que "no hi ha cap actitud per millorar la situació" i els pagesos segueixen perdent per cada litre de llet uns 5.500 euros mensuals perquè no cobreixen els costos de producció. Tot plegat, mentre la cadena, segons el ramader, ha guanyat en l'últim any "227.000 euros nets, vaja, bruts, perquè ens n'ha fet perdre molts a nosaltres".

El passat 3 d'agost, les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d'Osona van arribar a un acord amb Làctia perquè l'empresa els hi seguís comprant la llet fins a finals de setembre. Va ser un acord in extremis i per un preu mínim: 0,35 euros , molt per sota del cost que reclamaven per poder cobrir despeses. Els damnificats van signar per no llençar els litres i litres de llet.

40 cèntims per poder viure
"Ens ofèn que Mercadona presumeixi de l'augment del preu de la llet", ha criticat Sebastià Juanola, president de la cooperativa Vaquers d'Osona. "Aquests dos cèntims no ens treuen de la misèria" ha afegit.

Per la seva banda, Jordi Vidal, secretari tècnic de JARC, ha remarcat que "per poder viure, com a mínim el litre de llet s'hauria de cobrar a 40 cèntims". "Amb aquests preus només ens aporta pèrdues i molts pagesos s'han vist obligats a plegar, ja que anaven a treballar per arruïnar-se", ha destacat.
 

Llet a l'entrada Mercadona, a Vic, per exigir un preu just de la llet. Foto: Carles Fiter


Juanola preveu que Osona "en quatre anys, les dues cooperatives haurem perdut la meitat del volum perquè n'hi ha que han plegat o perquè els ha captat la gran indústria per dividir-nos".

"Mercadona marca el ritme"
Xifra ha destacat que "Mercadona té un 24,9% de la quota de mercat" a Espanya, molt per davant d'altres distribuïdores i "la seva indústria fa el joc brut als ramaders" a l'hora de fixar el preu. "Rebenten els preus", ha alertat.

En aquest sentit, el ramader ha apuntat que Mercadona "marca el ritme", és a dir, el preu i les altres distribuïdores el segueixen perquè és el líder. "Hi ha distribuïdores que estan esperant que Mercadona faci el gest de canviar-ho", ha dit, mentre ha afegit que "si mou el preu, els altres ho faran".

Temor i mobilització
"Som conscients de la petita força que ens dona la cooperativa, però estem assenyalats i correm un risc", ha dit per la seva banda Vicenç Fabré, president de la cooperativa Plana de Vic. En aquest sentit, apunta que hi ha ramaders que voldrien ser a la manifestació, però tenen temor que la distribuïdora no els vulgui contractar per protestar.

"Això ens posa en una situació complicada, però hem de continuar lluitant per un preu just", ha dit Fabré. Per això seguiran mobilitzats. "L'única cosa que podem fer és fer-ho saber als consumidors i que ens donin suport", ha conclòs.

Arxivat a