El Serpent de Manlleu, un espectacle únic i original

La Fura dels Baus adapta la tradicional festa en un espectacle estàtic amb la col·laboració dels col·lectius de la capital del Ter

L'espectacle de la Fura dels Baus es va celebrar dissabte passat
L'espectacle de la Fura dels Baus es va celebrar dissabte passat | Pau Domingo/ La Fura dels Baus
Toni Carrasco
16 d'agost del 2021
La pandèmia ha afectat un any més al desenvolupament del Serpent de Manlleu. Enguany, però, s'ha fet de forma estàtica al parc del rocòdrom. I aquest aparent inconvenient inicial, s'ha convertit en una esplèndida col·laboració de l'organització d'aquesta festa amb la companyia La Fura dels Baus. El resultat ha estat únic, original i el públic ho recordarà durant molt de temps.

La llegenda del Serpent, que acumula una història de més de vint anys, aquest dissabte passat es va convertir en un espectacle estàtic amb elements singulars i aeris dels de Moià. Un centenar llarg de manlleuencs van participar en aquesta posada en escena amb cantaires, diables, geganters, corals i un llarg etcètera.

En conversa amb un dels cofundadors de la Fura i coordinador d'aquest Serpent tan furero, Pere Tantinyà destacava dissabte que "el 100% dels actors són de Manlleu, hem partit de la base de la seva llegenda de sempre en un desig immersiu de participació de tot el públic amb uns passadissos en diagonal a tot el recinte trencant l'ordre habitual del teatre a la italiana". Per Tantinyà, "des de fa un temps l'art ja no es baralla amb la creació sinó amb les noves normes reguladores que se l'imposen".
 

Durant l'espectacle de la Fura dels Baus. Foto: Pau Domingo/ La Fura dels Baus


Per al fundador de La Fura "un dels culpables de poder fer aquest muntatge amb nosaltres ha estat la coneixença i el vincle amb Pep Padrós d'Anigami, amb qui col·laborem habitualment". La idea de ser-hi ha estat "agosarada i misteriosa", ja que s'ha hagut de dinamitzar els voluntaris que hi participen conjuntament amb la companyia, sempre intentant que tots ells "s'ho passessin molt bé". I d'aquesta manera, el públic també s'ho passés molt bé.

Una suma dels esforços de tots
Des de fa forces anys, no és un experiment únic de Manlleu, la Fura col·labora amb altres territoris i companyies i esdeveniments amb la gent del lloc concret (ja sigui a l'Índia, a Bogotà o a França). Segons Tantinyà, "no som missioners de res, hem treballat plegats durant tota una setmana i el resultat és la suma dels esforços de totes i tots".

"A mi m'agrada tant o més la preparació prèvia com el mateix resultat final de tot l'espectacle", remarca el coordinador. En aquests assajos amb gent no professional la Fura s'enfronta un bany de realitat quant a l'esforç constant i il·lusionador de tots els participants.

Dissabte, doncs, al parc del Rocòdrom es va poder veure un espectacle efímer que només es va representar una vegada, tot esperant que el 2022 es pugui tornar al seu recorregut habitual i més popular pels carrers de la capital del Ter.

Arxivat a