L'onada de calor rebenta els termòmetres a Osona

El dijous es van registrar 42,5ºC a Gurb, la xifra que més s'ha apropat al rècord històric

Un cumulonimbus en un camp de Gurb.
Un cumulonimbus en un camp de Gurb. | Emili Vilamala
16 d'agost del 2021
Actualitzat a les 8:57h
L'onada de calor ja ha passat per Osona i ha deixat temperatures extremes. Tal com recull el Servei Meteorològic de Catalunya, l'estació de Gurb és la que ha registrat les xifres més altes a la comarca en aquests darrers dies.

Tot i això, va ser el primer dia -dijous- quan es va detectar la màxima: 42,5ºC. Els següents dies la temperatura va oscil·lar. Mentre divendres va baixar a 41,7ºC, dissabte es va tornar a enfilar a 42,1ºC en aquesta mateixa estació. De fet, va ser el dia àlgid de l'onada de calor arreu de Catalunya. L'últim dia de l'onada, el diumenge, es van superar els 40ºC a Gurb.

Aquesta onada és la que s'ha aproximat més al rècord històric de calor a Osona. Gurb registra aquest màxim en 42,7ºC. Dijous va ser el dia que s'hi va aproximar més, però no es va arribar a superar.

Davant d'aquest episodi de calor, alguns ajuntaments d'Osona han ofert piscina gratuïta. Tona, Prats de Lluçanès, Calldetenes i l'Esquirol van ser dels primers aplicar aquesta mesura, sobretot, adreçada a col·lectius vulnerables. Més tard, també s'hi va afegir Vic.

El risc d'incendi es manté 
Aquest diumenge al vespre, Protecció Civil ha desactivat l'alerta per onada de calor que ha afectat Catalunya els darrers dies després que el Servei Meteorològic de Catalunya hagi donat per finalitzat l'episodi de calor extrema. Tot i això, continuaran les temperatures elevades habituals del mes d'agost. A més, es manté el risc d'incendi a la majoria de municipis catalans.