Alerta per altes temperatures a Osona: onada de calor a partir de dijous

Els termòmetres tocaran sostre amb valors que poden superar els 40 graus en comarques de Ponent, la Catalunya Central i el nord-est

El sol sortint entre cingleres a Osona
El sol sortint entre cingleres a Osona | Emili Vilamala
Joan Obiols
10 d'agost del 2021
Actualitzat el 11 d'agost a les 9:01h
El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per onada de calor a partir d'aquest dimecres. Les temperatures augmentaran de manera clara durant tota la setmana i afectaran diverses parts del país. Es preveuen gairebé 40 graus en punts de tot el territori.

Protecció Civil ha alertat que la calor afectarà especialment les comarques de Ponent el dimecres, i dijous s'estendrà també a la Catalunya Central, és a dir, a Osona. Caldrà seguir l'evolució de la predicció meteorològica per determinar la fi de la nova alerta de calor, però "tot indica que l'episodi continuarà en dies posteriors".

L'episodi d'altes temperatures començarà dimecres al migdia a les comarques de Lleida, l'alerta de perill se situarà en el 4 sobre 6 al Segrià, la Noguera, el Pla d'Urgell, les Garrigues i l'Urgell.

Dijous, l'avís s'enfilarà fins al nivell 5 a les comarques de Lleida, i la Catalunya Central se situarà en nivell 4, afectant especialment el Solsonès, l'Anoia, el Bages, el Moianès i Osona. Les temperatures s'aproparan als 40 graus en molts punts del país i es podria superar el valor en comarques de Ponent, la Catalunya Central i el nord-est.
 Des de Protecció Civil han compartit una sèrie de recomanacions per afrontar l'episodi de calor. Demana beure molta aigua i fer àpats lleugers, no sortir en les hores de més sol, estar en espais climatitzats en les hores de més calor, hidratar les mascotes i no passejar-les en les intervals de més insolació, portar roba lleugera i protegir-se el cap amb una gorra o un barret, entre d'altres. 

El rècord històric de temperatures màximes a Catalunya es va registrar durant l'onada de calor del juny del 2019. Era dissabte 30 de juny, quan a Alcarràs (Segrià), el termòmetre va enfilar-se fins als 43,8 graus. Molt a prop es va quedar Artés (Bages), on van arribar tocar els 43,6 graus.